Grundlæggende oplysninger om computerens hjemmenetværk

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Sikkerhed

I alle netværk, især en med en delt internetforbindelse, skal sikkerhedsforanstaltninger implementeres. Installation af en software firewall beskytter netværket mod ondsindede brugere og adgang til offensive websites. En firewall kan installeres direkte på routeren, hvis den tilbyder sådan understøttelse, ellers skal hvert computersystem have eget firewall system. Som standard blokerer firewallen alle indgående oplysninger og har brug for din tilladelse til at tillade indgående forbindelser.

Netværksadaptere

Hver computer på netværket skal have et netværkskort installeret for at lade et kabel køre. Alternativt er det nødvendigt med en trådløs adapter til at kommunikere med en trådløs router. Disse er hardwareenheder, der er tilsluttet direkte til computersystemet, der tillader kommunikation i et netværk.

Wi-Fi

Denne teknologi bruges til at interface alle komponenter, der har en Wi-Fi-aktiveret enhed, såsom en videospilkonsol, PDA og en personlig computer og forbinde dem til internettet, når de er inden for rækkevidde. Et adgangspunkt, som regel en router med en udgående internetforbindelse, bruges til at oprette, hvad der hedder et hotspot, der kan dække et bestemt område. Wi-Fi-netværk er dog sårbare for interferenser fra andre elektroniske enheder. Høje båndbreddeapplikationer kan desuden resultere i lave hastigheder på netværket, hvilket gør det upåliteligt til streaming af højbåndsbreddeapplikationer til flere brugere.

Datakryptering

Trådløse netværk er særligt sårbare over for at snyde angreb, der tillader brugere indenfor rækkevidde til at aflytte trådløs kommunikation. For at reducere risikoen for dette implementeres indbyggede krypteringsteknikker i Wi-Fi-netværk, der tilbyder en række metoder til at sikre trådløse data.

Automatiske forbindelser

Windows XP og Vista giver dig mulighed for at etablere en automatisk trådløs forbindelse hver gang du er inden for rækkevidde af netværket. Således vil din computer eller enhed i et hjemmenetværk automatisk forbinde hele tiden, når den er konfigureret. En advarsel dukker op fra proceslinjen, der meddeler dig, hvornår en forbindelse er tilgængelig. Der er to grundlæggende netværkstyper, der kan implementeres i et hjemmemiljø: trådløse og ethernetbaserede netværk. I begge disse netværkssystemer bruges en router, en enhed, der forbinder to eller flere computersystemer, til at lede trafik mellem computere og andre hardwareenheder, der er forbundet til netværket. Routeren tillader også, at alle enheder kan dele en internetforbindelse. Et DSL- eller kabelmodem afsluttes til routeren, hvorfra andre computere kan forbinde og få adgang til internettet enten via en kablet eller trådløs forbindelse.