Hvad er begrænsningerne af Bluetooth?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Bluetooth er en teknologi, der gør det muligt for enheder at kommunikere og dele data over korte afstande uden ledninger. Den svenske telekomproducent Ericsson skabte teknologien i 1994. Bluetooth er en åben teknologistandard, hvilket betyder, at enhver, der slutter sig til Bluetooth Special Interest Group og overholder velovervejede standarder, kan oprette Bluetooth-enheder. Mens Bluetooth-teknologi er udbredt i enheder, der skal overføre små mængder data, har teknologiens begrænsninger forhindret det i at blive den de facto trådløse teknologi.

Langsom overførselshastighed

Overførselshastigheden mellem Bluetooth enheder er omkring tre megabiter per sekund.Det er betydeligt lavere end Wi-Fi, den anden overvejende trådløse teknologi, som overfører til 54 Mbps. Bluetooth er også for langsom til at streame musik eller video, hvilket kræver mindst 10 Mbps. Den nye Bluetooth standard, Bluetooth 3.0, tillader overførselshastigheder på op til 24 Mbps ved at bruge en Bluetooth-forbindelse til at oprette en separat Wi-Fi-forbindelse. Denne kombination af Bluetooth og Wi-Fi-teknologi tillader tilslutningshastigheden på 24 Mbps.

Afstandsbegrænsninger

De fleste Bluetooth-enheder, især dem, der kører på batteristrøm, er Bluetooth-enheder af klasse 2. Klasse 2-enheder har en rækkevidde på omkring 10 meter eller omkring 30 fod. Områdebegrænsningerne er beregnet til at undgå den hurtige udtømning af batteriet. Mens Bluetooth-signalet vil arbejde gennem vægge, jo flere objekter der er mellem enhederne, jo mindre samlede rækkevidde enhederne har. Bluetooth-enheder i klasse 1 har en rækkevidde på ca. 100 meter, men størrelsen og strømforbruget til oprettelse af et klasse 1-signal betyder, at små trådløse enheder ikke kunne bruge det og er begrænset til 10 meter i klasse 2-protokollen.

Interferens

Bluetooth-enheder arbejder med 2,4 GHz-radiobåndet, som er den samme ulicenserede frekvens, der bruges af mange andre trådløse enheder. Hvis mange enheder i samme område alle bruger den samme båndbredde, kan det føre til overordnede netværksproblemer, da signalerne kolliderer og informationer skal genbruges. Bluetooth-signalet blev udviklet til at ændre sin frekvens mange gange per sekund for at reducere denne interferens, men hvis nok enheder forsøger at bruge den samme lille båndbredde, er interferens uundgåeligt. Bluetooth 3.0, der bruges i enheder oprettet i 2010, bruger 6-9 GHz-spektret, så det vil få meget færre interferensproblemer. Bluetooth 3.0-enheder kan også sende 2,4 GHz til kommunikation med tidligere Bluetooth-teknologier. Bluetooth 3.0, der kører ved 2,4 GHz, har de samme problemer med interferens som tidligere Bluetooth-teknologier.