Client Server Architecture Fordele og ulemper

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  I computernetværk beskriver udtrykket 'klientserver' en netværksarkitektur, hvor computere, der er kendt som servere, bruges til centralt at styre adgangen til netværket og til netværksressourcer og gemme data. De fleste forretningssystemer bruger klientserverarkitektur, da fordelene ved klientserverimplementeringer opvejer ulemperne.

Centralized Server Advantage

At have en enkelt server, der er vært for databasen med brugernavne og adgangskoder, og samtidig styre hvad adgangsniveauer individuelle brugere og computere kan have til specifikke netværksressourcer er en klar fordel ved klientserverarkitekturen. Færre supportpersonale er nødvendige for at administrere centraliserede sikkerhedskonti, end det ville være nødvendigt, hvis sikkerhed og ressourceadgang skulle konfigureres på hver enkelt computer på netværket. Denne fordel er endnu større i netværk, hvor brugerne typisk får adgang til ressourcer fra en række computere, da ressourceadgang og tilmeldingsrettigheder skal konfigureres for hver bruger på hver computer, de bruger.

Centraliseret server ulemper

Hvor en enkelt server bruges til at administrere ressourcer på et netværk, er der altid chancen for, at en fejl i serveren vil bringe netværksvirksomheden til ophør. Hvis f.eks. En enkelt server er vært for brugernavnet og passorddatabasen for et netværk, og serveren lider under en fejl, kan ingen brugere logge på netværket, indtil serveren er rettet eller udskiftet. Et netværk, hvor log-on-oplysninger er konfigureret og gemt på hver computer, har ikke dette problem, da fejl på en enkelt computer ikke forhindrer brugere af andre computere i at logge på og få adgang til netværksressourcer. Kun den fejlede computer påvirkes.

Scalability Advantage

Du kan tilføje ressourcer i form af netværkssegmenter, computere og servere til et klientserver-netværk uden store afbrydelser af netværket. Adgang til nye ressourcer kan administreres fra den centraliserede sikkerhedsdatabase, der er gemt på en enkelt netværksserver. Uden centraliserede servere, der er vært for nye ressourcer, skal eventuelle nye computere, der tilføjes til netværket, konfigureres individuelt med brugernavne og adgangskoder til alle brugere, som muligvis måtte bruge dem, og adgang til ressourcer, der blev holdt på flere computere, skulle konfigureres På hver computer hosting ressourcer, for hver bruger har brug for adgang til dem. Jo større netværket bliver, desto mere er IT-supportpersonale nødvendige for at administrere brugerkonti og ressourceadgangstilladelser. Med en centraliseret server kan tilladelser til alle netværksressourcer ydes af et mindre antal supportpersonale, der konfigurerer disse tilladelser på serveren.

Omkostninger

På en måde kan omkostninger ses som en fordel for klientens server netværk arkitektur. Få supportpersonale er forpligtet til at opretholde netværket og bevare adgangen til netværksressourcer. Omkostningerne til serverhardware og -software er imidlertid større end omkostningerne ved at købe desktophardware- og softwarelicenser, og det faktum, at enkelt dedikerede servere udgør en risiko for hele netværket, hvis de svigter, betyder, at de fleste virksomheder anvender dyre fejlsikre systemer, som f.eks. vedligeholdelse af backup-servere, klar til at komme online, når den primære server fejler. Denne form for duplikering af ressourcer og den ekspertise, der er nødvendig for at styre og vedligeholde den, går et sted for at kompensere for besparelserne, der nyder at have færre desktop supportpersonale.