Definition af trådløst LAN

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Introduktion

Trådløst LAN eller WLAN for kort er et computernetværk, der bruger radiofrekvenser til kommunikation mellem computere i stedet for traditionelle kabler. Det første WLAN blev oprettet i 1970 af University of Hawaii og omfattede 7 computere. Den første workshop om trådløse lokalnetværk fra Institut for Elektriske og Elektroniske Ingeniører, eller IEEE, blev afholdt i 1991 og førte til dannelsen af ​​IEEE 802.11-udvalget, der specielt blev udviklet til forskning og udvikling af trådløse netværksteknologier.

Tekniske data

IEEE 802.11-udvalget har arbejdet og udviklet flere versioner af trådløse teknologier, der hver især beskæftiger sig med et bestemt felt, fra hjemmeanvendelsesnetværk til forretningsnetværk (som brugte 2,4 gigahertz-frekvenserne) til særlige kommunikationsnetværk (der brugte 5 gigahertz-frekvensen). 802.11g-standarden for WLAN'er bruger en kommunikationsfrekvens på 2,4 gigahertz og leverer en overførselshastighed på op til 54 MB pr. Sekund.

Sikkerhed

Et af de vigtigste problemer med WLAN'er er deres sikkerhed. Mens almindelige netværk var temmelig let at hakke i, gjorde trådløse netværk det endnu nemmere. Den Wired Equivalent Privacy, eller WEP for short, var det første forsøg på at sikre trådløse netværk. Den krypterede data blev overført ved hjælp af algoritmer og en 40 bit nøgle, men det var ikke nok. WPA'en, der var kort for Wi-Fi Protected Access, blev lanceret i 1999, var den anden standard og leverede øget sikkerhed ved hjælp af 256 bit kryptering. WPA2 blev udgivet i 2004 og omfattede mere komplekse algoritmer til datakryptering, hvilket gør trådløse netværk sikrere.

Fordele

Den største fordel ved trådløse netværk er den nemme opsætning. To bærbare computere udstyret med et trådløst kort kan tilsluttes et netværk inden for få minutter uden behov for andet udstyr. For større netværk findes løsninger som adgangspunkter og trådløse routere. Mobilitet er også en anden stor faktor, der gør det muligt for brugerne at bevæge sig rundt med en bærbar computer, mens de forbliver tilsluttet.

Ulemper

Ulempen ved trådløse netværk forbliver deres sikkerhed. Langsom overførselshastighed i forhold til traditionelle LAN kan også være en ulempe. Trådløse netværk, som alle andre trådløse teknologier, er også tilbøjelige til at radio og andre former for forstyrrelser som rikerfading.

Bruger

Trådløse netværk har mange anvendelser. Fra hjemmet til forretningsnettet er trådløse netværk stort set overalt. Biblioteker, caféer, restauranter, lufthavne eller offentlige parker og mange andre steder bruger trådløse netværk til at give internetadgang til alle i såkaldte Wi-Fi-hotspots. Trådløse LAN, også kendt som Wi-Fi, tilbyder alle funktionerne i traditionelle LAN, men med en stor fordel: frihed. Designet med mobilitet i tankerne og tilbyder anstændige overførselshastigheder, fandt trådløse netværk deres anvendelser på flere steder. Udseendet af Wi-Fi-kompatible enheder som bærbare computere, PDA'er og telefoner gjorde det trådløse LAN endnu mere udbredt.