Oplysninger om computernetværk

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Funktion

Computernetværk forbinder flere computere sammen, så de kan kommunikere. Selv internettet er et kæmpe netværk, der hedder 'skyen'. Computernetværk består af mindst to maskiner. Små netværk i hjemmet giver en bruger mulighed for at dele filer og printere. Større, virksomhedsnetværk bruger meddelelserne til at dele filer, printere, tildele brugerrettigheder og sende og modtage e-mail.

Typer

De to hovedtyper af netværk er hardwired og trådløse. Hardwired netværk er dem, hvor computeren er forbundet via et Ethernet-kabel til en central enhed, såsom en router. Hardwired forbindelser er typisk hurtigere og mere pålidelige end trådløse forbindelser. Trådløse forbindelser bruges normalt til bærbare computere. Trådløse computere sender data på tværs af airwaves til en router med trådløse funktioner. Både trådløse og hardwired-netværk kan kommunikere og bruge de samme ressourcer.

Overvejelser

Som netværk vokser, er hovedvægten sikkerhed. Enterprise-netværk bruger firewalls og brugerrettigheder til at beskytte private filer og e-mail-kommunikation. Hjemmebrugere kan også udnytte firewalls, men brugerrettigheder kræver mere avanceret viden og teknologi. Kryptering giver sikkerhed for trådløse netværk. Disse sikkerhedsenheder og software er nødvendige for at beskytte maskiner til uautoriseret adgang og datatyveri.

Funktioner

Domæner er til store, virksomhedsnetværk. Dette er en klient-server model. Domæneserveren giver en central placering til konfiguration af printere, brugere og tilladelser på netværket. Mindre hjemmenetværk behøver ikke den avancerede sikkerhed. Peer-to-peer-netværk bruges normalt i hjemmet. Peer-to-peer-netværk gør det muligt for enkelte brugere at oprette tilladelser til harddiskfiler. Det giver også en nemmere måde at hurtigt få adgang til andre maskiner uden de stramme sikkerhedsrestriktioner.

Fordele

Før netværkernes popularitet blev brugerne tvunget til at dele data på disketter eller eksterne harddiske. Nu kan brugerne kopiere over store gigabyte data ved hjælp af en netværksforbindelse. Dette gør det nemmere at kopiere softwareinstallationsprogrammer eller store dokumenter. Det gør det også lettere at oprette sikkerhedskopier. En bruger kan gemme filer til en central placering, og en stor medieenhed som f.eks. Et bånddrev eller en dvd-brænder bruges til at oprette sikkerhedskopier af alle filer. Computernetværk giver brugerne mulighed for at forbinde maskiner til kommunikation. Computer netværk plejede at være dyre tilføjelser til virksomhedernes bygninger. Men computernetværk er nu populært i hjem. Computernetværk er overkommelige måder at forbinde flere maskiner i samme hjem eller kontor til fil- og udskriftsdeling, internetforbindelse og serveradgang.