Home Network Solutions

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Trådløs

En trådløs netværksløsning gør det muligt at oprette forbindelse til en anden computer eller internettet uden at bruge kabler. Fra og med 2010 overgår trådløst fuldt fra trådløst G med en hastighed på 54 Mbps til trådløs N med en hastighed på 150 til 300 Mbps. For de fleste nye netværk giver trådløst nok hastighed. Men hvis du styrer store filer eller et stort antal filer, er et kablet netværk endnu hurtigere.

Kablet

Et kablet netværk er baseret på kabler, der er sluttet til din computer. Mens det er mindre praktisk for bærbare brugere, giver det mere fart end trådløst. De grundlæggende 100 Mbps vil give omkring samme hastighed som trådløs N, og netværksforbindelsen bliver mere stabil. Den mere avancerede 1000mbps eller gigabit Ethernet kan give en endnu hurtigere hastighed, men vil højst sandsynligt blive begrænset af computerens hastighed.

Alternativer

Trådløs, på trods af fordelene, er afhængig af radiobølger til at fungere, og i armeret beton hus, dette signal kan vise sig alvorligt kompromitteret. Hvis du ikke kan bruge almindeligt kablet netværk, kan du bruge Ethernet over strøm. Netværksadapteren er tilsluttet en almindelig stikkontakt, og dataene overføres mellem to adaptere over de elektriske ledninger. Et sådant netværkssystem er dyrere, mindre pålideligt og langsommere end en almindelig Ethernet-forbindelse.

Hastighed

Netværkshastigheden afhænger af typen. Trådløs har hastigheder tilgængelige fra 54mbps til 300mbps. Ved sådanne hastigheder overføres små filer som orddokumenter eller lydfiler i sekunder. Større filer, såsom film, kan tage flere minutter, endog timer for større film på 54 Mbps trådløs. Kablet netværk har hastighed fra 100mbps til 1000mbps. Mens disse hastigheder kan virke ens, er de ikke. 100mbps kablet er langt mere end dobbelt så hurtigt som 54mbps trådløst på grund af den teknologi, som trådløs skal håndtere. Den samme film vil tage fire til 10 gange mindre for at overføre over tråd end over trådløs.

Forbindelse

Trådløs har en stor fordel over ledningen, når det kommer til installation. Mens trådløst kun kræver, at en trådløs router eller et adgangspunkt, der skal tilsluttes for alle computere i huset for at få adgang til netværket, kræver ledninger installation af kabler. Hvis du opbygger et nyt hus, kan det vise sig gavnligt at installere netværkskabler, især til båndbreddefølsomme computere. Hjemmebiografen kan f.eks. Også i god stand mætte den trådløse båndbredde, når der afspilles HD-video fra en hjemmeserver. Når du har mere end en computer i dit hus, uanset om det er forretnings- eller pc-computere, vil du gerne have et hjemmenetværk, der nemt kan få adgang til internettet og få data spredt på forskellige computere på et kontor eller hjemme. Forskellige løsninger, både kablede og trådløse, er tilgængelige afhængigt af dine personlige behov.