Hvad er bredbånds satellitnetværk?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Hvad er bredbånd?

Det almindelige udtryk 'bredbånd' bruges normalt som et synonym for højhastigheds-netværk. Bredbånd er imidlertid et teknisk begreb, der refererer til kommunikation ved hjælp af modulerede bærersignaler, der tillader en enkelt frekvens at bære flere typer informationer, lige fra digital data til analoge kommunikationssignaler.

Satellitkommunikation

Satellitkommunikation bruger høj- powered sendere og modtagere til at sende og modtage data til satellitter i geosynkron bane. Geosynkron kredsløb betyder, at satellitten forbliver fast over et punkt på jordens overflade og vender med Jorden som den kredser. At holde satellitten i samme position på himlen sikrer, at satellitmodulatorer eller enheder, der sender data til satellitten, og satellitdemodulatorer, enheder, der modtager og afkoder data fra en satellit, kan forblive i konstant kontakt.

Bredbånd Satellit Internet

Bredbånds-satellit-internet tillader folk i landdistrikter uden adgang til kabel, DSL (digital abonnentlinje) eller ADSL (asymmetrisk DSL) internetforbindelser for at få adgang til internettet med hurtige hastigheder. Bredbånds-satellit-internet er rettet mod enfamiliehuse.

Andet satellitnetværk

Nogle satellit-internetudbydere tilbyder også højhastighedstog satellitkommunikation til virksomheder, virksomheder og regeringer. Disse netværkstjenester kan enten være en del af et satellit-internetkommunikationssystem eller et system med privat adressetværk. Virksomhedens satellitnetværk kan omfatte backup-systemer til situationer, hvor et kablet netværk har fejlet, WAN (wide area networking) for at give bredt spredte kontorer mulighed for at kommunikere som om i samme lokalnetværk (LAN) eller nødtjenester dataoverførsel til situationer hvor lokal infrastruktur er ikke tilgængelig.

Driftsprincipper

Satellitbredbåndsnetværk sender signaler via smalle, kraftige radiofrekvenssignaler. De bruger ikke traditionelle ledninger og kabler. Så længe en satellit er i drift, er det eneste, der er nødvendigt på jorden, en klar visuel vej til satellitten, en parabol til at sende og modtage signaler og strøm til satellitmodulatoren og demodulatoren. Denne strømkilde kan være traditionelle strømnettet, batterier, solsystemer eller endda bærbare gasgeneratorer. Netværk gør det muligt for data at strømme mellem computersystemer og computernetværk. Selvom hurtige internetforbindelser er almindelige i mange byområder overalt på verdensplan, er der hurtigt ikke ledige internetforbindelser i landdistrikter eller uudviklede områder på grund af manglende infrastruktur. I fjerntliggende områder kan hurtig netværk kun være tilgængeligt via satellitopkoblinger og downlinks.