Industrielle netværksprotokoller

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  En protokol er et regelsæt, som computere bruger til at kommunikere med hinanden og på tværs af netværk. En protokol implementeres af hardware eller software. Interfaces som USB og Serial betragtes som typer af protokoller. De tillader information med specifik kodning og syntaks at passere mellem maskiner.

Industrielle netværksprotokoller bruges til automatisering og processtyring. Fælles egenskaber omfatter realtidsoperationer, åbne standarder og interoperabilitet mellem protokoller og holdbare systemer, der er egnet til barske miljøer, ifølge Freescale Semiconductor. Industrielle netværksprotokoller anvendes på producentens samlebånd, sensorer, elektriske motorer, kontakter, ventiler og andre industrielle enheder.

OPC

OPC, som står for OLE (objektforbindelse og indlejring) til processtyring, beskriver et tal af industrielle netværksprotokoller med åbne standarder. Det betyder, at de ikke er proprietære. OPC-stiftelsen siger, at der er syv sådanne industriprotokoller, der for øjeblikket er gennemført eller under udvikling. Disse protokoller anvendes til branchespecifikke behov og er placeret under OPC-mærket på grund af deres interoperabilitet og åbne standarder. De deler også åben forbindelse, så disse protokoller kan blandes og matches, afhængigt af ens behov.

PROFINET

PROFINET-industrielle netværksprotokoller understøtter ældre legacy fieldbus-systemer. Dette sparer penge til virksomheden, da de kan fortsætte med at bruge det ældre udstyr uden at erstatte det. PROFINET fungerer over Ethernet-forbindelser og kan bruges til automatisering.

EtherNET / IP

EtherNET / IP er en industriel netværksprotokol, der bruges til komponentbaseret automatisering . Det er i stand til at rapportere i realtid. Standard internetprotokoller som 'http' kan bruges sammen med EtherNET / IP. Denne protokol anvender et lagsystem til meddelelseslevering, der består af Ethernet, datalink og fysiske lag.

ETHERNET Powerlink

ETHERNET Powerlink bruges af automatiseringssystemer, der kræver rapportering i realtid. Den kan rapportere i en millisekund. Denne protokol startede som en standard Ethernet-protokol, men blev yderligere tilpasset som en åben netværksprotokol.

IEEE 1588

IEEE 1 588 bruges ofte i andre industrielle netværksprotokoller. Det kræver ikke specifik hardware, så andre industriprotokoller kan bruge sine funktioner uden ekstra udstyr. Det primære formål er at holde ure synkroniseret på tværs af et netværk. Denne protokol er præcis til en mikrosekund. Det blev designet til brugervenlighed, med nem installation og lidt vedligeholdelse.

PROFIBUS

Mere end 15 millioner enheder anvender PROFIBUS, ifølge Freescale Semiconductors. Dette gør det til verdens største netværksprotokol. Det bruges almindeligvis i fabriksautomatisering. Fejlfrit udstyr, elektriske gear og distribuerede automatiseringsmaskiner kan findes at bruge denne protokol.