Sådan opretter du en 2003-server til et lille netværk med en Linksys-router og kabelmodem

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

1.

Hent IP-adressen til dit lokale netværk. De vigtigste oplysninger, du skal komme i gang, er routerens og DNS-serverens IP-adresse. Standard-IP-adressen til en LinkSys-router er typisk 192.168.0.1. Dette kan dog være blevet ændret af den person, der konfigurerede routeren, da den blev installeret.

2.

Åbn kontrolpanelet. Dette kan gøres ved at klikke på startmenuen i nederste venstre hjørne af skærmen. Når du klikker på dette, åbnes en menu, og du vil se kontrolpanelprogrammet på højre side. Klik på ikonet en gang med venstre museknap, og kontrolpanelprogrammet åbnes.

3.

Åbn netværksapplikationen. I kontrolpanelet vil du se flere ikoner alt i alfabetisk rækkefølge. Find ikonet mærket 'Network' og klik på det to gange med din venstre museknap. Dette åbner en dialogboks, hvor du kan redigere netværksindstillingerne for serveren.

4.

Åbn TCP / IP-indstillingerne. I dialogboksen netværksindstillinger vises en liste over emner, der kan redigeres. Rul ned til du ser en liste for 'Internet Protocol Version 4 (TCP / IPv4).' Klik på denne liste en gang for at markere den, og klik derefter på knappen 'Egenskaber' for at åbne indstillingerne for denne fortegnelse.

5.

Indstil en statisk IP-adresse for TCP / IP-indstillinger. I dialogboksen, der nu er åben, vælger du indstillingen mærket 'Brug følgende IP-adresse.' Derefter vil du udfylde de tre felter under dette valg. IP-adressen bliver en adresse i samme rækkefølge som din router. Hvis din router er indstillet til standard 192.168.0.1, kan du gøre serveren noget mellem 192.168.0.2 og 192.168.0.254. Standardmasken vil være 255.255.255.0. Endelig er standard gateway den samme adresse som routeren adressen.

6.

Indtast DNS-informationen for serveren. I området under IP-adresseoplysningerne vælger du indstillingen mærket 'Brug følgende DNS-serveradresser'. Når du vælger denne mulighed, bliver de to felter nedenfor tilgængelige. Hvis dit LAN har interne DNS-servere, kan du indtaste dem i disse felter. Ellers vil du bruge de DNS-adresser, som din internetudbyder har leveret.

7.

Gem indstillingerne ved at klikke på knappen 'Anvend'. Når indstillingerne er gemt, kan du klikke på knappen 'OK' for at lukke netværksprogrammet.

Tips og advarsler

  • Du kan indstille din server for at få en adresse automatisk fra LinkSys router. Det anbefales dog at indstille serveren til at have en statisk IP-adresse, da du muligvis deler ressourcer fra serveren.
  • Konfiguration af en Windows Server 2003 til at arbejde med en LinkSys router og kabelmodem er en proces, der er udfordrende og vil tage et vist niveau af komfort i forbindelse med tekniske procedurer. Processen kan tage omkring en time eller mere. Igen vil det afhænge af dit komfortniveau med tekniske detaljer.