Hovedformålet med netværkssoftware

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Programdeling

Traditionelle lokalnetværksprodukter som Novell Netware og Banyan Vines blev designet til at levere en fælles softwareplatform til at forbinde og administrere computere og computerressourcer for at reducere omkostningerne. Disse produkter leverede en centralt forbundet værtcomputer som en filserver til at give delt, samtidig adgang til applikationer og datafiler til computere, der er tilsluttet på et netværk. Disse produkter tillod mange computere at dele en kopi af et dyrt softwareprogram og dele de data, der er produceret ved brug.

Perifert deling

Netværkssoftware giver også delt adgang til centralt forbundne hardwareudstyr, såsom printere og scannere, der reducerer operationelle udgifter. Traditionel tredjeparts netværkssoftware spredes på grund af manglen på netværksfunktioner i ældre operativsystemer, især MS-DOS og tidlige versioner af Microsoft Windows. Moderne versioner af edb-operativsystemer som Linux og Microsoft Windows har native netværksfunktioner, der negerer kravet til tredjeparts netværkssoftwareprodukter og yderligere reducerer omkostningerne.

Ledelse og sikkerhed

Netværkssoftwareprodukter giver en platform til centralt administrere og vedligeholde mange computere samtidigt. Operativsystem, krav til opgradering af applikationer og sikkerhedskopier kan administreres strategisk ved hjælp af netværkssoftware. Netværkssoftware bruges også som en mekanisme til at give og begrænse adgangen til applikationer, data og enheder på et netværk. Mange netværkssystemer giver regnskabs- og revisionsfunktioner, der overvåger og rapporterer om ressourceudnyttelse og effektivitet.

Moderne samarbejdsvilje

Traditionel lokalnetværkssoftware leverede applikations- og datafildeling ved hjælp af en filserver. Internettet har udviklet sig som en primær netværksplatform, der giver allestedsnærværende kommunikation i realtid til tilstødende såvel som geografisk adskilte computere. Web-serverapplikationer og webbrowsere betragtes som moderne former for netværkssoftware, i det omfang de letter delt adgang til applikationssoftware og andre web-baserede ressourcer. Webfora, wikier og blogs er moderne eksempler på netværksapplikationssoftware, som har udviklet sig til at fremhæve kommunikation og samarbejde i realtid.

Fremtidige initiativer

Netværkssoftware, herunder Twitter og YouTube, har hurtigt erstattet traditionelle medier som kilde til nyheder, information, træning og underholdning. Da internettet fortsætter med at vokse som den primære netværksplatform, vil netværkssoftware fortsætte med at udvikle sig. En tendens til 'cloud-based computing' søger at outsource netværk og applikationsstyring fra virksomhedernes lokaler til datacentre. Traditionelle netværkssoftwarefunktioner, herunder applikationshosting, kommunikation, administration og backup vil blive outsourcet til 'skyen', hvor de kan udføres mere effektivt. Netværkssoftwareplatforme bliver stærkere målrettet mod nye målsætninger for at reducere antallet af servere, kølekrav og strømforbrugskrav fra virksomheder og datacentre. Dette begreb 'Green I / T' er et nyt og udviklende formål med netværkssoftware teknologier. Netværkssoftware består af de programmer og protokoller, der kræves for at forbinde computere sammen til det primære formål at kommunikere og dele ressourcer. Hardware, software og data er de primære ressourcer, der deles på netværk. Hovedformålet med netværkssoftware er at spare penge og øge effektiviteten gennem ressource- og informationsdeling.