Hvordan virker et domænenavn egentlig?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Første forespørgsel

Når du indtaster et webstedsnavn i adresselinjen i din yndlingswebbrowser, spørger du først din computer, hvor den kan finde den nærmeste domænenavneserver eller DNS. Din internetudbyder eller internetudbyder giver generelt din computer et par af disse numeriske adresser til brug for netop dette formål, selvom du også kan angive dem selv ved hjælp af en tjeneste som OpenDNS.

Anden forespørgsel

Der 'sa god chance for at adressen til din computer for at spørge til DNS, er i sig selv bare at pege på endnu en server, som sandsynligvis er placeret hos din internetudbyder eller måske på et andet sted helt.

Domain Name Lookup

Når din forespørgsel når en korrekt DNS-server, ser serveren gennem en omfattende tabel med domænenavne og matchende numeriske adresser. I nogle tilfælde kan det ikke engang stoppe der, men kan sende forespørgslen videre til, hvad der kaldes den 'autoritative' server til en bestemt domænenavn.

Domain Name Publishing

Når nogen ønsker at registrere et nyt domænenavn, køber de sædvanligvis domænet via en hosting-tjeneste, der fordobles som registrant. Registranten opretholder en server, hvis job det skal være Det sidste punkt på forespørgslen efter en doma i navnet --- denne server vil have den endelige autoritative tabel af hvilke domænenavne, der går med hvilke numeriske adresser. Nogle gange vil din forespørgsel blive henvist til den, andre gange vil den autoritative server blot offentliggøre deres tabel ud til andre pålidelige DNS-servere og lade dem håndtere forespørgsler.

Løsning

Når forespørgslen har fundet en matchende numerisk adresse og videresendes ikke til endnu en DNS-server, den betragter adressen 'løst' og rapporterer tilbage til din computer med adressen. Derefter bruger din computer den numeriske adresse til at navigere til den rigtige hjemmeside og opkalder den webside, du ønskede at se.

Spoofing

Domænenavnetjenester er blevet ramt i de senere år for en demonstreret sårbarhed for korruption. I teorien ville alt dette tage for en skurk server til at ignorere eller ligge for din computer om den domænenavns numeriske adresse. Virusser eller anden malware kunne tænkes at ændre indstillinger på din computer, der spekulerede domænenavneforespørgsler til en sådan skurk server og omdirigere din browser til ikke-troværdige websteder.

Filtrering u0026 amp; Sporing

DNS kan også bruges som en metode til at begrænse, hvilke websteder du (eller nogen der bruger din computer) kan besøge ved at omdirigere forespørgsler til bestemte domænenavne til deres egne servere. OpenDNS giver netop sådan en service, der hjælper virksomheder, berørte forældre og andre moderat og styrer webforbruget på deres computere. Domænenavne --- almindeligvis kendt som webadresser som 'eHow.com' og lignende --- er afhængige af en kompleks række forespørgsler, der forekommer, server til server, i blink i øjet. Mens internettet kunne fungere uden dem, er navne en afgørende del af, hvad der gør internettet så brugervenligt som det er.