Hvordan bruges computere i vejrudsigter?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Klimamodeller

Klimamodeller bruges primært til at forudsige væsentlige ændringer i jordens klima. Klima er de gennemsnitlige vejrforhold i et område i længere tid. Derfor bruger klimamodellerne en kombination af statistiske og aktuelle data for at give en rimelig prognose. CFS er en af ​​de primære klimamodeller, der anvendes til prognoser for planetariske vejrforhold som: El Nino, Madden Julian Oscillations (MJO) og monsuner.

Mesoscale Models

Mesoskalamodeller bruges hovedsageligt til at prognose vejret lokalt. Mesoskala i meteorologiske termer betyder atmosfæriske forhold, der normalt strækker sig fra to til 20 km. Synoptiske og klimamodeller har normalt ikke tilstrækkelig opløsning til at forudsige lokaliserede vejrforhold, såsom: enkeltcellet tordenvejr og tornadoer . Den nordamerikanske model (NAM) bruges almindeligt til at forudsige lokale vejrforhold.

Dynamiske modeller

Dynamiske modeller er de mest sofistikerede og dyre værktøjer, der anvendes at prognose vejret. Dynamiske modeller bruger avancerede fundamentale ligninger i atmosfæren til at forudsige ændringer i vejret baseret på aktuelle forhold. På trods af deres effektivitet kan dynamiske modeller lave fejl under de første kørsler. Ifølge National Hurricane Center (NHC) er GFS, ECMWF, NOGAPS, UKMET og CMC nogle af de dynamiske modeller, der anvendes til prognoser.

Statistiske modeller

Statistiske modeller bruges primært til at hjælpe meteorologen nøjagtige analoge prognoser. Statistiske modeller bruger data fra tidligere storme og vejrforhold for at hjælpe meteorologer med at få en bedre ide om, hvordan man kan spore nuværende vejrsystemer. Statistiske modeller bruges almindeligt til at spore cykloner med tropiske og midterste breddegrader. Hvis den dynamiske model konsensus ikke er rimelig, bruger meteorologer ofte statistiske modeller til at give bedre prognoser.

Effektivitet af datamodeller

Selvom atmosfæriske computermodeller er effektive værktøjer til vejrudsigter, er de ikke upåklageligt nøjagtige. Computer modeller er normalt mindre effektive under de foreløbige kørsler. For eksempel i de første trin af tropisk cyklogenese (tropisk cyklondannelse) bliver computermodeller normalt ikke initialiseret nok til at give en rimelig prognose. Langtids prognoser (ud over en uge) er normalt mindre præcise, fordi der er mange atmosfæriske faktorer, der kan komme i spil ud over den tid. Dynamiske modeller er mest præcise for tre-til-fem-dages prognoser. Gennem historien blev talrige teknikker og eksperimenter udført af meteorologer for at forudsige vejret med større effektivitet over tid. På grund af de betydelige fremskridt inden for teknologi er det nu muligt at forudsige vejrdage og endda måneder i forvejen --- hvilket ikke var muligt før midten af ​​det 20. århundrede. Brugen af ​​computermodeller blev udbredt hovedsageligt gennem 1960'erne, da de første vejr satellitter blev lanceret. De typer computermodeller, der anvendes i prognoser, afhænger hovedsageligt af typen af ​​klima og vejrforhold.