Forskellen mellem en nav-router og en switch

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Historie

Routere og switche har deres rødder i netværkene på flere universitetsområder. Xerox gav både Stanford og MIT Ethernet-teknologien i 1979, men routere blev endnu ikke opdaget, hvilket gjorde netværk vanskeligt. En Stanford-forsker, Bill Yeager, opfandt sandsynligvis den første router efter at have fået til opgave at oprette en multipleprotokolrouter til Stanfords netværk. Den første switch blev opfundet i 1989 af Kaplana, et firma, der blev erhvervet af Cisco Systems i 1994.

Formål

En router og en switch har lignende hardware. Begge er Ethernet-porte, der gør det muligt for computere at blive tilsluttet eller afbrudt fra et netværk. Routere og switche bruger en intern processor og hukommelse til at styre de tilsluttede computers trafik. Når en computer, der er tilsluttet netværket, sender data, er det op til routeren eller skifter for at sende den information til den computer, der skal modtage dataene.

Forskelle

En router kan oprette forbindelse til et andet netværk, hvilket adskiller det fra en switch. For de fleste hjemmebrugere betyder det, at routeren er ansvarlig for at forbinde et hjemmenetværk med internettet. Virksomheder og andre store organisationer bruger nogle gange routere til at forbinde netværk i forskellige dele af en bygning. En switch er ikke i stand til at forbinde netværk og kan kun sluttes til et netværk ad gangen.

Trådløs teknologi

Mange routere har trådløs teknologi. Trådløse routere giver computere adgang til internettet via radiosignal, hvilket eliminerer behovet for kabelforbindelse. De kan også oprette et trådløst lokalnetværk, som gør det muligt at udveksle data mellem computere i netværket. Der er ingen trådløse switche.

Kompatibilitet

Switches er leverandør-agnostic. Enhver switch fra ethvert firma kan tilsluttes enhver anden switch og vil arbejde uden problem for at hjælpe med at udvide et netværk. Det er ikke altid tilfældet med routere; der er ingen måde at vide med sikkert, at en router vil eller ikke vil arbejde med en anden. Nogle routere kan placeres i en speciel tilstand, hvor de kun fungerer som en switch, hvilket reducerer potentiel konflikt mellem routere fra forskellige virksomheder. For alt det netværk er blevet almindeligt i hjemmet, kan forskellene mellem de forskellige typer hardware og de roller, de er bedst egnet til, stadig være vanskelige at forstå. Tag routeren og kontakten, vigtige komponenter i et netværk. router, dyrere og mere avanceret end en switch, tilsluttes flere netværk, en switch kan derimod ikke forbinde netværk, men tilsluttes flere computere i et enkelt netværk.