Hvordan kommunikerer enheder på Vlans?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Hvad er en VLAN?

Kommunikation mellem enheder på et VLAN (Virtual Local Area Network) adskiller sig ikke fra enheder på ethvert LAN: en pakke oprettes af afsendelsescomputeren placeret på netværksmediet, rettet af netværket skifter til den relevante computer og modtages af den pågældende computer. I et normalt LAN-miljø er alle enheder på en enkelt switch en del af det samme LAN. Hvad der gør en VLAN speciel er, at enheder fra to forskellige netværk er forbundet til den samme kontakt, eller i nogle tilfælde er to enheder fra det samme netværk forbundet på forskellige switche. Det er den indre drift af kontakten, der holder tingene lige. De to mest almindelige VLAN-opsætninger er statiske og dynamiske.

Statiske VLAN'er

Statiske VLAN'er er det nemmeste at oprette. Også kaldet fysiske VLAN'er eller portbaserede VLAN'er er statiske VLAN'er konfigureret inden for netværksomskifteren. Hver port i en switch er tildelt en bestemt VLAN. Når en enhed er tilsluttet den port, bliver den medlem af VLAN. Hvis den pågældende enhed skulle bevæge sig og plugge ind i en anden port, skulle netværksadministratoren sørge for, at den nye port var medlem af det oprindelige VLAN for at opretholde kommunikation.

Dynamiske VLAN'er

Dynamiske VLAN'er styres af software og Enheden MAC-adresse (Media Access Control) En MAC-adresse er et nummer, der identificerer enheden. Også kendt som enhedens fysiske adresse, kan enhver enhed, der kan oprette forbindelse til internettet, have en unik MAC-adresse. Denne MAC-adresse er knyttet til hver pakke data, der sendes over et netværk. Når en switch med et dynamisk VLAN modtager en pakke data, kontrollerer den MAC-adressen og tildeler den pågældende enhed til den korrekte VLAN.