Typer af computernetværk

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Når en computer har brug for at tale med en anden, gør de det gennem et køretøj kendt som et netværk. Netværket er ansvarlig for at tage data sendt af en computer og passere det langs en foruddefineret rute til en anden computer. Afhængigt af hvor computere er, og hvilken slags pålidelighed der kræves, anvendes forskellige netværk i forskellige miljøer.

Personlige netværk

Det personlige netværk, der almindeligvis kaldes PAN, refererer til en enkelt computer s netværk af eksterne enheder. Apparater, der er i umiddelbar adgang til din computer, f.eks. en printer eller en IP-telefon, siges normalt at eksistere inden for en PAN.

Local Area Networks

Lokalt netværk (LAN) er designet for at arbejde i et lille regionalt rum Et eksempel på et LAN er et hjem med to eller flere computere, der er forbundet til en enkelt router.Disse computere deler netværksressourcer og kan kommunikere med hinanden via forbindelsesenheden. Trådløse adgangspunkter er et eksempel på LAN-stik, ligesom hub og switch. LAN er ideelle til hurtig overførsel af data, da den korte afstand muliggør over gennemsnittet datahastigheder.

Campus Area Networks

Campus Area Network (CAN) ligner et lokalnetværk, men det omfatter ns meget mere router kompleksitet for at forbinde bygninger og etablere forskellige netværk klassifikationer. Et universitet kan deployere en CAN ved at have et administrativt netværk med adgang til vigtige poster, såsom karakterer og regninger, der er knyttet til 20 bygninger. Det kunne derefter oprette en anden klasse netværk over de samme 20 bygninger for studerende, der kræver forskellige log-in-politikker, mens deaktivering af adgangsmaskiner, der indeholder følsomme oplysninger.

Metropolitan Area Networks

Et storbyområder netværk, også kendt som MAN, forbinder en meget større geografisk region end en CAN, LAN eller PAM. Disse netværk dækker typisk hele en by og bruges generelt af offentlige virksomheder og statslige tjenester til at opretholde et privat netværk, der dækker alle regionale grænser.

Wide Area Networks

WAN type netværk de fleste brugere er godt bekendt med. Disse store netværk kræver komplekse fremsendelses- og adresseringsordninger, fordi de skal transmittere data på tværs af store geografiske områder. Den mest berømte WAN er internettet, der kræver et stort antal routere og switches for at videresende data baseret på Internet Protocol adresser. Mens disse netværk har stor gavn for vidtrækkende kommunikation, er de typisk ikke så pålidelige eller så hurtige som mindre netværk.