Hardwarekrav til opsætning af et fiberoptisk netværk

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Et fiberoptisk netværk bruger lyssignaler gennem en optisk fiber til transmission af data fra punkt A til punkt B. Det transmitterede lyssignal omdannes til en moduleret elektromagnetisk bærebølge, som bærer vitale oplysninger. Fiberoptisk kommunikation har revolutioneret teknologi og muliggjort overførsel af data med hastigheder hurtigere end tidligere. Optiske fibre har mange fordele i forhold til kobber-wire-baserede netværk og er rygraden i kernenet. Fiberoptiske netværk anvendes af teleselskaber til transmission af kabel-tv-signaler, internetkommunikation og telefonsignaler.

Fiberoptisk sender

En fiberoptisk sender er en integreret del af det fiberoptiske netværk. Laser dioder (dem, der producerer sammenhængende lys eller bølger af lys, der er synkroniseret med hinanden) og lysdioder (LED'er --- dem, der producerer usammenhængende lys eller lysbølger ikke i overensstemmelse med hinanden) er almindeligt anvendte fiberoptiske sendere. Fiberoptiske sendere er pålidelige, effektive og kompakte og er programmeret til at fungere inden for et optimalt bølgelængdeområde. Hovedformålet med en optisk sender er omdannelsen af ​​elektriske signaler til lyssignaler til at passere gennem en optisk fiber. En fiberoptisk sender består af en optisk kilde, et kildedrevskreds og et interfacekredsløb.

Fiberoptisk modtager

En fiberoptisk modtager bruges til at konvertere et optisk signal til et elektrisk signal. Modtageren virker på signalet, der strømmer gennem en optisk fiber, og skifter den tilbage til sin oprindelige tilstand (lyd, video eller data) ved modtageren. Nøglekomponenten i den fiberoptiske modtager er fotodetektoren, som typisk er en halvlederfotodiode.

Fiberoptiske kabler

Et optisk kabel kan betragtes som en 'lysguide'. Det styrer signaler af lys fra en fiberoptisk sender, der skal læses af en optisk modtager. Fiberoptiske kabler er almindeligt anvendt i telekommunikationsverdenen for deres høje båndbreddekapacitet, transmissionshastighed, understøttende afstand, større modstand og lethed ved vedligeholdelse. Fiberoptiske kabler er enten single mode eller multimode. Et single-mode kabel består af en enkelt streng af transmitterende glas, der tillader en enkelt lysstråle at strømme igennem den. Multimode fiberoptiske transmissionskabler har større diametre end single-mode kabler og er i stand til at understøtte strømmen af ​​samtidige lyssignaler. Multimode fibre bruges til at dække mellem små og mellemstore afstande, mens single-mode fibre bruges til længere afstandskommunikation (længere end 3.000 fod).