Hvad er forskellen mellem en Dual Band Router og en Single Band Router?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Identifikation

Routere er enten single-band og dual-band. Single-band routere bruger 2,4 GHz båndet og er begrænset til et trådløst signal. Dual-band routere, som f.eks. Apple AirPort Extreme-basestationen, bruger to bånd (2,4 og 5 GHz), hvilket betyder at de sender to samtidige trådløse signaler, der giver bedre ydeevne.

Hastighed

Sing-band routere bruger kun 2,4 GHz og er begrænset i hastighed til internetforbindelsen og hastigheden på routeren selv. Dual-band band routere understøtter både 2,4 GHz og 5 GHz bånd og kan prale hurtigere.

Ydeevne

Dual-band routere har længere rækkevidde og bedre signalstyrke, og til trods for at sende to forskellige bånd er der ikke brug for at skifte mellem bånd manuelt, da de automatisk skifter efter behov. Single-band routere har kortere rækkevidde, og deres signalstyrke er ikke så stærk. Når forbindelsen er droppet, kan brugeren muligvis fejlfinding problemet.

Kompatibilitet

Single-band routere er kompatible med de fleste trådløse kort og modtagere, som de udsendes på 2,4 GHz-båndet, hvilket er almindeligt. Double-band routere, der bruger både 2,5 og 5 GHz, kan opleve trådløs forbindelse til 2,5 GHz-kompatible enheder og 5 GHz-kompatible enheder simulativt. Men hvis der ikke er nogen 5 GHz-kompatibel enhed, er kun 2,5 GHz-båndet i brug.

Omkostninger

Dualbånd-routere er betydeligt dyrere end single-band routere, nogle gange to til tre gange prisen på en enkeltbåndsrouter. Single-band routere bruger et 2,4 GHz bånd og er begrænset i rækkevidde og hastighed sammenlignet med dual-band routere, der bruger både 2,4 GHz og 5 GHz båndet. Dual-band routere er mere effektive, har længere rækkevidde og er hurtigere. Denne effektivitet maksimeres imidlertid, når du bruger 5 GHz-kompatible enheder. Når 5 GHz-enheder ikke er inden for rækkevidde, vil kun 2,4 GHz-båndet blive brugt. Dual-band routere er også dyrere end single-band routere.