Flash og Shockwave Tutorial

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Oprettelse og indsættelse af multimedieprojekter på websider

Flash og Shockwave opretter objekter forskelligt. Shockwave er mere en multimedieafspiller, der er designet til at sende og spille multimedieprojekter, der er oprettet andetsteds. I dette tilfælde skal du købe og bruge Adobe Director-programmet for at oprette projekter designet specielt til Shockwave. Dette kræver kendskab til skriptsproget Lingo, som bruges til at samle og opbygge grafik og animationer inden for direktør. Shockwave kan derefter bruges til at publicere og se disse kreationer online.

Flash er en lidt mere enkel version af både Director og Shockwave, der eksisterer som et enkelt Adobe-program, som normalt kommer med evnen til at oprette Flash animationer . Mens du ikke behøver at jonglere to programmer med den korrekte Flash-applikation, skal du lære et andet script sprog, kendt som ActionScript, som bruges til at manipulere Flash-objekter og opbygge programmer. Du kan bruge Shockwave til at se og uploade Flash-indhold til internettet, men Shockwave bruges ikke alene til dette formål alene, da Flash ikke kan udnytte alle de værktøjer, Shockwave tilbyder og kan udgives på andre måder.

Indsætning af medieprojekter kan variere i vanskeligheder afhængigt af, hvordan du opretter websider. Med et program som Dreamweaver er det meget nemt at indsætte Flash-animationer --- der er et værktøj til den nøjagtige aktivitet. Men hvis du vil bruge Shockwave (især med Flash), skal du oprette det korrekte HTML-tag, indsætte et objekt med en kodebase, der angiver objektet på harddisken, og hvordan du vil placere det.

Når at bruge Flash og når du skal bruge shockwave

Da Flash kan bruges alene, er der nogle aktiviteter, der er mere egnede til Flash og nogle, hvor Shockwave og Director miljøet er mere egnet. Flash er et bredere animationssystem, og kan bruges sammen med et bredere udvalg af operativsystemer, så for simpel grafik eller animationer med stor fleksibilitet er Flash bedre, og det har også en mindre læringskurve. Shockwave understøttes af færre systemer, men er mere kraftfuld og har adgang til et bredere udvalg af udgivelsesværktøjer, især når de bruges med direktør. Shockwave bruges primært til at skabe spil og andre interaktive medier, herunder online uddannelse. Både Flash og Shockwave er Adobe-applikationer, der bruges til at styre multimedieprojekter med det formål at offentliggøre dem som objekter på en webside. De er begge nyttige programmer til webudviklere af enhver art, selvom de ofte kræver yderligere Adobe-programmer og -applikationer for at nå deres fulde potentiale. Disse programmer kræver erfaring med programmeringssprog og viden om både webpublicering og webdesign.