Nem vejledning til opsætning af et hjemmenetværk

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Udstyr

Du behøver ikke meget nyt udstyr til at oprette et hjemmenetværk. Hvis du har en højhastigheds internetforbindelse og modem, og dine computere, er du halvvejs der. Det eneste ekstraudstyr, du skal bruge, er et trådløst modem og et trådløst netværkskort til hver computer.

Trådløs router

En router er en enhed, som forbinder dine computere med modemet. Det giver hver computer en unik adresse, som gør det muligt at bestemme hvilken computer der skal modtage hvilke signaler. Du kan finde det nyttigt at tænke på en router som telefonoperatør, identificere hvem (hvilken computer) er på hvilken linje og til hvem de taler. En router giver alle dine computere mulighed for at dele et enkelt modem, som i sidste ende sparer dig penge.

Trådløse netværkskort

Hvis du bruger en bærbar computer, er der en god chance for, at den allerede har et trådløst netværk stik indbygget; tjek dine manualer. Nogle nyere skriveborde er også udstyret med dem. Trådløse netværkskort eliminerer det mest frustrerende aspekt af hjemmenetværk - kører ledninger over hele huset. De fleste trådløse adaptere skal tilsluttes en gratis USB-port.

Du kan oprette et kablet netværk, hvis du vælger. De fleste computere, der er fremstillet siden 2000, har en Ethernet-port indbygget, og du kan købe den rigtige router - og måske en switchenhed, afhængigt af routeren - til at gå med alle dine kabler. Kablede netværk kan transmittere data hurtigere end trådløse systemer, men de fleste brugere finder det bekvemmelighed ved et trådløst system mere end kompenserer de lidt langsommere overførselshastigheder.

Konfiguration

Den primære opgave, du skal gøre - andet end plugging alt sammen - konfigurerer dit netværk. Konfigurationen varierer fra system til system, og din router vil indeholde de nødvendige instruktioner. Nemt alt hvad du skal gøre er at oprette en adresse til hver af dine computere, og fortæl derefter hver computer, hvad dens adresse er.

En mulighed, som du absolut bør udnytte, er sikkerhedsprotokollen tilgængelig på dit system. Uden det, vil nogen inden for din router være i stand til at bruge dit system og måske endda komme ind i dine computerfiler. Indstilling af sikkerhed - kaldet kryptering - er et vigtigt aspekt af et hjemmenetværk, der ofte overses; glem ikke at bruge det. Da flere boliger finder sig i flere computere, er det bare fornuftigt at udnytte al den strøm til et netværk. Hjemmenetværk gør det muligt at gøre flere job på én gang, dele filer og periferiudstyr mellem computere lettere og endda holde tingene i gang, når en computer går ned. Med alt det nye (og billige) trådløse udstyr, der er tilgængeligt nu, er det nemt at konfigurere dit eget trådløse hjemmenetværk.