Forskel mellem CAT5 og CAT6 netværkskabler

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Historik af datakabler

Kabler af kategori 5 eller CAT5 har været på markedet siden 1995. Kategori 5 Forbedrede eller CAT5e-kabler blev oprettet i 2001 for at håndtere hurtigere dataoverførsler. Den nyeste standard til at ramme markedet er kategori 6 eller CAT6, som blev udviklet kun et år efter CAT5e.

Tilbagevendende kompatibilitet

CAT6 kan forbinde til hardware, der anvendes af CAT5-teknologi, men sidstnævnte er ikke kompatibel med hardware der kræver CAT6-kabler.

Hastighed

CAT6 kan nå hastigheder på over 1 gigabyte per sekund. CAT5 udfører 10 gange langsommere med hastigheder i gennemsnit mindre end 100 megabyte per sekund.

Effektivitet

CAT6-kabel er meget bedre at holde interferens eller 'støj' fra andre netværk. Dette giver en hurtigere, mere effektiv og bedre kvalitetstilslutning.

Industristandarden

Selvom CAT6 er dyrere, har den mere end nok kapacitet til dagens dataoverførselsbehov og er værd at investeringen. CAT5 er knap kompatibel med den nuværende teknologi og vil i sidste ende kræve udskiftning. Vores fremtid afhænger af hurtigere måder at kommunikere på. Banker og offentlige myndigheder kunne øge effektiviteten med selv de mindste hastighedsstigninger i ethernet-teknologien. Routere og modemer er afhængige af netværkskabler for at opnå denne prestation; CAT5 og CAT6 er to kabler, der blev udviklet til dette formål.