Fordele og ulemper ved IMAP-protokollen

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  IMAP, eller Internet Message Access Protocol, er en specifikation for internet mail adgang. IMAP adskiller sig fra andre postsystemer, idet meddelelser manipuleres direkte på e-mail-serveren, i stedet for at blive downloadet til brugerens lokale maskine først. Dette gør det muligt for brugeren at få adgang til mail fra en række steder og maskiner. Denne proces er, hvad der differentierer IMAP fra den anden primære e-mail-protokol i brug, POP3. I POP3 leveres e-mail til brugerens computer og manipuleres lokalt. Afhængigt af serverindstillinger slettes e-mailen normalt fra servercomputeren efter overførsel til brugeren.

Fordel: Synkronisering

IMAP kan fås på internettet uden en e-mail-klient. Da alle ændringer finder sted på en central placering, opretholdes status for e-mails og mapper mellem sessioner, selvom brugeren ændrer computere. Mappehandlinger, læsning eller ulæst status og andre manipulationer vises det samme på enhver computer, hvor som helst. Det betyder, at e-mail kan kontrolleres fra enhver computer til enhver tid, og mapper og meddelelsesstatus synkroniseres. Da e-mails kun findes på serveren i IMAP-protokollen, er de sikre, hvis computeren er tabt eller ødelagt, i modsætning til POP3.

Fordel: Easy Migration

Migrering fra en computer til en anden kræver ikke at downloade alle meddelelser igen, da de er manipuleret eksternt. Der kræves kun lidt eller ingen opsætning i denne situation, da indstillinger som spamfiler gemmes. Hvis harddiskplads er til en præmie, er IMAP ideel, da dataene er gemt eksternt, og backup håndteres også eksternt.

Ulemper: Ydeevne og vedligeholdelse

IMAP kan være komplekst at vedligeholde og dermed nogle værter understøtter ikke protokollen. Det bruger også værtens harddiskplads og de fleste håndhæver lagerkvoter for deres brugere. IMAP kan være langsommere for at indlæse meddelelser end IMAP. POP3-e-mails manipuleres hurtigt, da de findes på brugerens lokale maskine. IMAP-mail er kun tilgængelig, når den er tilsluttet og ikke tilgængelig, når den er offline. Derudover har nogle e-mail-programmer problemer med at understøtte IMAP, selv om browserbaserede løsninger ofte er tilgængelige.