Forskelle mellem Ethernet og internetkabler

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Ethernet-kabel

Ethernet er en type lokalnetværk (LAN), der typisk findes i hjem eller små virksomheder. Ethernet-kablet bruger en otte-pin-forbindelse i modsætning til den fire- eller seks-pin-forbindelse i en almindelig RJ-45-telefonstik. De ekstra stifter giver mulighed for flere data hele vejen igennem med så meget som 100 mbps (megabits per sekund) dataoverførselshastigheder.

Internetkabel

Et internetkabel forbinder en bruger til en bredbåndsinternetforbindelse. I de fleste tilfælde vil dette være et koaksialkabel som dem, der anvendes til kabel-tv. Andre eksempler ville være fiberoptik eller en T1-linje, som er en fiberoptisk linje, der kan bære omkring 60 gange mere data end et normalt boligmodem.

Forskelle

Hovedforskellen mellem de forskellige typer kabler er, at Ethernet-kablet er det eneste kabel, der forbinder direkte til computeren. Denne forbindelse er via Ethernet-porten på computeren.

Fysiske forbindelser

I de tidlige dage af netværk blev flere computere fysisk forbundet til hinanden via Ethernet-kabler. Med trådløs databehandling er det ikke længere nødvendigt. Flere computere kan nu forbinde trådløst til en enkelt computer, der tjener som et trådløst hub.

Undtagelser

Hvis du har et tv-tunerkort i din computer, har du også en direkte forbindelse til koaksialkabel. Dette kan komme fra en separat kabelledning eller fra en splitter, der adskiller kabellinjen med den ene ende, der går til koaksialforbindelsen, og den anden til Ethernet-porten. Det var ikke så længe siden at oprette et netværk mellem to eller flere computere krævede uddannede teknikere eller en computer science grad. Ikke kun havde computere fysisk forbundet via Ethernet-kabler, men oprettelsen af ​​netværket på de forskellige computere var teknisk udfordrende i bedste fald.