Typer af koaksiale kabler, der anvendes til datakommunikation

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

RG-6

RG-6 (radiokvalitet-6) -kabel er det mest anvendte og distribuerede koaksialkabel rundt. Det er også kendt som hjemme kabel, da det bruges til at forbinde et fjernsyn til en kabel-tv (CATV) signal distributør. Dette kabel har en enkelt kobberleder omgivet af en kobberflettet dielektrisk isolator indeholdt i et ydre beskyttelsesdæksel. Med en standardimpedans på 75 ohm er RG-6 en efterfølger til RG-59-kabel, som blev brugt i applikationer som lyd- og videooverførsel.

RG-8

RG-8-kabel, også kaldet 10Base5 Thicknet kabel, har et meget robust design, der bærer flere lag dielektrisk materiale og afskærmning over sin kerne leder. RG-8-kabler er tilgængelige med en standard karakteristisk impedans på 50 til 52 ohm. Den centrale kobberleder har en kernediameter på 2,17 mm og frekvensresponsområdet så højt som 500 MHz, hvilket gør det velegnet til radioprogrammer. Sammenlignet med RG-6 og RG-59-koaksier, er RG-8-kabler ikke ideelle til at bære lyd- og videosignaler. RG-8 koaksialkabler blev efterfulgt af RG-58 eller 10Base2 Thin-net-kabler, som i lang tid fungerede som standardmedium i lokale netværk.

Twinaxial

Denne type koaksialkabel har to kobber- eller aluminium fletninger adskilt af et isolerende materiale. Derudover har et tosynskabel et par plastbelagte faste ledende ledninger i kernen, som bærer to differentielle elektriske spændinger for at opfylde maksimale transmissions- og modtagelseskrav. Forskellige producenter har deres egne standardiserede twinaxialkabler til deres bestemte enheder. Twinaxialkabler bruges almindeligvis i computernetværk.

Triaxial

Triaxial eller triax er en form for koaksialkabel, som har tre beskyttelsesskærme til en enkelt kobberleder indeholdt i kernen. Disse skjolde indbefatter to kobber- eller aluminiumlagret masker, adskilt fra hinanden gennem en dielektrisk isolator. Dette sæt belægninger øger kablernes effektivitet og reducerer signifikant mængden af ​​signallækage og ekstern støjinterferens. Triaksialkabler kommer i forskellige sorter med hensyn til impedans og måleinstrumenter, hvilket gør dem særdeles velegnede til elektroniske applikationer, der kræver minimal elektromagnetisk interferens i transmission Som deres navn angiver, er semi-stive koaksiale kabler ufleksible kabler med massiv lederbeklædning over den isolatorfyldte indvendige leder. Denne faste dækning giver en ekstra fordel ved højere frekvenser, især på mikrobølgeovn Frekvenser, hvor hudeffekt finder sted. Hudeffekt er kvaliteten af ​​det elektriske signal til at strømme ved de yderste niveauer af en ledning på høje frekvenser. Halv-stive koaksialkabler anvendes i vid udstrækning i applikationer som langdistansdataforbindelser, som kræver indsamling af mikrobølgeovn signaler på et fysisk medium. Koaksialkabler har i lang tid været forbundet med datakommunikationsindustrien. Disse kabler består af en kobberleder omgivet af lag af dielektrisk isolator (ikke-ledende materiale). Koaksialkabler finder deres største anvendelse inden for radiofrekvenskommunikation og netværk. Over tid har forskellige kategorier af koaksialkabler udviklet sig og tilbyder en bred vifte af designs og fordele med hensyn til båndbredde og støjimmunitet over andre kabeltyper, som afskærmet snoet par (STP), ubeskyttet snoet par (UTP) osv.