Forskellen mellem en kat 5 og en kat 6 kabel

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Hvad er 'Cat' -kabler?

'Cat' i Cat5 og Cat6 står for 'kategori', og det tilhørende ciffer repræsenterer kabelens ydeevne, baseret på Electronic Industries Association (EIA) standarder. Fra januar 2010 er Cat6 det hurtigste kabel, der tilbydes kommercielt, selvom Cat5 normalt findes i hjem og virksomheder.

Cat5

Cat5-kablet kan transmittere op til 100 MHz. Cat5-kablet er det minimale kabel, der er nødvendigt for at køre højhastigheds-internet og voice over IP-telefonitjenester.

Cat5e

Mellem Cat5- og Cat6-kablerne er der et 'forbedret' kabel, Cat5e. Cat5e-kabling har bedre ydeevne og mindre data og signal tab ved tilslutning til andre kabler (mellem en computer og et modem) end Cat5. Cat5e er bagudkompatibel med alle Cat5 applikationer; Dette er ikke tilfældet mellem Cat5 og Cat5e applikationer.

Cat6

Cat6 er det højest vurderede Ethernet-kabel på markedet. Sammenlignet med standarderne Cat5 og Cat5e har Cat6 dobbelt båndbredden ved 200 MHz. Cat6 har også de bedste dataoverførselshastigheder og laveste datapaketab i kommercielt tilgængelige Ethernet-kabler.

Flyt fremad

Som højhastigheds-internet bliver normen i boliger og virksomheder vil Cat6 tilbyde internetbrugere et mere effektivt og pålideligt kabel til dataintegritet og overførsel end set i Cat5- eller Cat5e-kabling. Electronic Industries Association udvikler standarder for Cat7-kabler, fra januar 2010. Cat5- og Cat6-ledninger er mere almindeligt kendt som Ethernet-kabler. Både Cat5 og Cat6 bruges til netværk af højhastighedsnetværk (LAN). Disse to kabler adskiller sig i deres bredbånds kapacitet, såvel som deres rating med de nuværende netværksstandarder.