Informationsteknologiens rolle i fjernundervisning

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Internettet

En internetforbindelse er afgørende for de fleste fjernundervisningsprogrammer. Dette er den måde, hvorpå information formidles til studerende. I næsten alle fjernundervisningsprogrammer skal eleverne have adgang til internettet og en e-mailadresse.

Computere

En personlig stationær computer eller bærbar computer er et vigtigt redskab til fjernundervisning. Det er her, hvor arbejdet er produceret, og der er adgang til data. Trådløse bærbare computere giver eleverne mulighed for at deltage i klassenaktiviteter, hvor som helst der er internetadgang.

Interaktiv lyd og video

Interaktiv lyd og video tillader kommunikation i realtid ved hjælp af telefoner og computere. Voice over Internet Protocol (VoIP) gør det muligt for en persons stemme at blive transmitteret via en internetforbindelse. Voice og multimediepræsentationer kan også leveres til en dispergeret klasse med spørgsmål og svar, der finder sted i realtid.

Fax

Fax kan bruges, når papirarbejde skal distribueres, eller når signerede kopier af dokumenter skal leveres.

Software

Mange programmer, der er designet til at lette fjernundervisning, er tilgængelige for instruktører. Disse programmer integrerer materiale og organiserer Det er således muligt at få adgang til materiale fra computere. Studerende kan registrere lektioner og få adgang til billeder, dias og noter til deres bekvemmelighed. Sikkerhedsprotokoller tillader kun registrerede studerende at få adgang til materiale, og evalueringsprogrammer giver sikre testmiljøer med automatisk gradering og øjeblikkelig feedback. Informationsteknologi spiller en afgørende rolle i fjernundervisningen. Det er faktisk sikkert at sige, at moderne fjernundervisning ville være umulig uden adgang til teknologi, der kan levere information via internettet til studerende på flere steder.