Kat 5 kabel vs Cat 6 kabel

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Hvad er 'Cat' -kabler?

Cat5 og Cat6 er også kendt som ethernet-kabler. 'Katten' står for 'kategori', og det tilhørende ciffer repræsenterer kabels ydeevne på grundlag af Electronic Industries Association (EIA) standarder. Cat6 er i øjeblikket det hurtigste kabel, der tilbydes kommercielt. Standarder for en Cat7 udvikles.

Cat5

Cat 5 findes almindeligvis i boliger og virksomheder. Cat5-kabel er i stand til at transmittere op til 100 megahertz (MHz). Cat5 er den næste generation fra Cat3-kabel. Cat5-kablet er det minimale kabel, der er nødvendigt for at køre højhastigheds-internet og voice over IP-telefonitjenester.

Cat5e

Mellem Cat5- og Cat6-kablerne er der et 'forbedret' kabel, Cat5e. Cat5e-kabling har forbedret ydeevne fra Cat5, især ved tilslutning til andre kabler (f.eks. Fra en stikkontakt til et højhastighedsmodem). Derudover er Cat5e kompatibel med alle Cat5-applikationer, men Cat5 er ikke kompatibel med alle Cat5e-applikationer.

Cat6

Cat6 er den højeste vurdering af kommercielt tilgængeligt ethernet-kabel. Sammenlignet med Cat5e har Cat6 dobbelt båndbreddekapacitet ved 200 MHz. Cat6 har også bedre dataoverførselshastigheder end sine forgængere.

Fremtid

Da Cat6 bliver industristandarden, vil opgradering fra Cat5e være let, fordi Cat6 er bagudkompatibel med Cat5e-applikationer (ligesom Cat5e og Cat5). Cat5 og Cat6-kabling bruges til netværk af højhastighedsnetværk (LAN). De adskiller sig i transmissionshastighed og kapacitet, såvel som i deres vurdering med gældende netværksstandarder.