CAT-5e Vs. CAT-6 Ethernet-kabler

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Hvad er Cat-5e?

Kategori 5e eller Cat-5e-kabel er udviklingen af ​​den almindeligt anvendte Cat-5-kabelstandard, der bruges til at transmittere data mellem elektroniske enheder. Cat-5e-kabel fungerer til strengere standarder end Cat-5, hvilket tillader transmission af op til 100 megahertz (MHz) med en impedans på 100 ohm, hvilket resulterer i hurtigere transmissionshastigheder.

Hvad er Cat-6

Kategori 6 eller Cat-6 kabel er den videre udvikling af Cat-5e kabel. Det er certificeret til brug ved gigabit-hastigheder (1.000 megabit) og slutter ved hjælp af 8P8C-stik, som ligner den velkendte RJ45-stik, der anvendes af Cat-5 og Cat-5e-kabler.

Hvorfor vælge Cat-5e?

Cat-5e-kabling giver et netværk mulighed for at operere med næsten gigabit-hastigheder, selvom det teknisk set ikke er certificeret for at garantere disse hastigheder. Når det ikke er kritisk, at et netværk opnår fuld gigabit-hastighed, eller når et ikke-gigabit-produkt allerede findes i netværket, giver Cat-5e-kabler et omkostningseffektivt alternativ til Cat-6.

Hvorfor vælge Cat-6?

Cat-6 kabling garanterer brugergigabit hastigheder og tillader også dataoverførsel på op til 10 gigabit per sekund. Når du forsøger at opnå et all-gigabit-netværk, eller når overholdelse kun kræver gigabit-certificeret hardware, er Cat-6 et passende valg.

Yderligere oplysninger

Der findes mange standarder for Ethernet-kabler, der spænder fra Cat-3, som bruges nu hovedsagelig til telefonopkald, helt op til Cat-7, som opererer ved 600 MHz, men bruges sjældent. De fleste typer kabel er kun certificeret ved en given hastighed op til 100 meter i længden. Når længere længder er nødvendige, skal signalet enten gentages eller et kabel af højere kvalitet er nødvendigt. Cat-6 og Cat-5e Ethernet-kabler, mens de ligner hinanden, har mange subtile forskelle. Disse omfatter deres garanterede dataoverførselshastigheder, stik og frekvenser.