Sådan stopper du folk fra at spionere på din computer

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

1.

Kør en virus og spyware scan. Nogle eksempler på vira og spyware kan lække oplysninger om dig til programmørerne, der har skabt dem, forringe din sikkerhed og i nogle tilfælde din identitet. Hvis du ikke allerede har software, der scanner efter virus og spyware, skal du tjekke Microsoft Security Essentials. Denne gratis software fra Microsoft kan hjælpe med at beskytte din computer mod sådanne risici.

2.

Aktivér en firewall, hvis du ikke allerede har det. Hvis anti-virus og anti-spyware software er ligesom politiet, der beskytter din computer, er en firewall som grænsevagten. Firewalls nægter adgang til din computer ved uautoriserede programmer, hvilket betyder at uautoriserede computere ikke kan få adgang til dine data via internettet. Hvis du ikke har en firewall installeret, kan du aktivere Windows Firewall. Klik på 'Start', derefter 'Kontrolpanel' og derefter 'Windows Firewall' for at konfigurere det.

3.

Kontroller for keyloggers. Disse kan tage to former: fysisk eller software. Kontrol af fysiske keyloggers er simpel: Følg ledningen på tastaturet helt til din computer. Hvis du finder en enhed, du ikke genkender mellem dit tastatur og din computer, kan det være en hardware keylogger, der er designet til at registrere dine tastetryk, for at nogen kan hente senere.

Kontroller software keyloggers er bedst gjort med software designet til at finde dem. Tjek KL-Logger (gratis download), som kan scanne din computer til sådan software.

4.

Kontroller systembakken for ukendte ikoner, og luk programmer, du ikke behøver. Enhver software, der hedder 'VNC', er designet til at lade folk se, hvad der er på skærmen og styre computeren eksternt. Luk denne software, hvis du ikke er sikker på hvorfor det er der.

Tips og advarsler

  • De fleste af disse trin gælder kun for Windows-computere, fordi operativsystemet er den mest sårbare når det kommer til sikkerhed. Firewalls er f.eks. indbygget i Mac og Linux-baserede systemer og vira er sjældne på disse platforme. Hardware keyloggers kunne dog eksistere på begge platforme. Det gør aldrig ondt at kontrollere.
  • Har du den fornemmelse, at du bliver set hver gang du bruger din computer? Det kan godt være bare det --- en følelse --- men det er værd at tage et par skridt for at beskytte dig selv. Mens der er en række måder, hvorpå man kan spionere på din computer, tager det kun nogle få skridt for at deaktivere de fleste af de almindelige teknikker.