Hvad sker der, når du bruger DSL?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Telefonlinjer

DSL er et af de mest populære valg for bredbåndsinternet, og adskiller sig fra andre metoder på flere vigtige måder. For at forstå, hvordan DSL fungerer, er det nødvendigt at forstå, hvordan de nuværende telefonsystemer og hvordan traditionel opkaldsforbindelse, telefonmodemforbindelse tillader brugere at oprette forbindelse til internettet.

Telefonlinjer er lavet af en par ledninger, snoet sammen og næsten altid lavet af kobber. Disse to måder overfører både analoge telefonsignaler og gør det muligt for fastnetbrugere at foretage en samtale - de to ledninger tillader stemmer at rejse frem og tilbage langs kablet, så to personer kan tale samtidig. Dette har været den traditionelle opsætning for fastnettelefoner i mange år.

DSL-forbindelser

I de tidlige dage af internettet var vanskeligheden ved at sende et signal på en analog tjeneste til en digital ende - med andre ord , blev de trådede kobbertråde af telefonledningen brugt til at transmittere et analogt signal, men computeren kunne kun læse et digitalt signal, der er lavet af 1's og 0's, der tjener som basis for alt computersprog. Derfor var modemer først nødvendige, fordi en slags enhed var nødvendig for at tjene som mellemmand - et system, der kunne ændre telefonlinjens analoge signaler til digital information til computeren og omvendt for udgående information.

DSL, som står for Digital Subscriber Line, blev født af et meget simpelt spørgsmål: Hvorfor skal vi ændre dataene overhovedet? Hvorfor ikke bare bruge telefonlinjen selv til at sende information i et digitalt format direkte til computeren? Først var der flere problemer med dette, blandt andet manglende nødvendig teknologi og paradokset ved at bruge en telefonlinje til at transmittere digital information, når den er bygget til analoge taleopkald. Med tiden blev disse vanskeligheder overvundet, og DSL-teknologien blev født.

DSL-varianter

Der findes flere forskellige typer DSL-forbindelser. Nogle pakker udgående forbindelser i forhold til indgående information for at maksimere båndbredden, og mange gemmer en del af telefonlinjen til telefonopkald, så begge forbindelser kan opretholdes samtidig. Hastigheden og teknologien vokser konstant, og den aktuelle bithastighed pr. Sekund på ca. 1,5 megabitter udvikler sig konstant. Folk foretrækker også DSL, fordi kabelforbindelse, en anden populær bredbåndsoption, kræver deling af båndbredde med naboer og personer på samme netværk, mens DSL-forbindelser ikke deler båndbredde overhovedet.