Hvad er datakommunikation?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Grundlæggende komponenter

De grundlæggende komponenter i datakommunikation er de samme som den typiske kommunikationsproces. Du har brug for en afsender (sender), besked (data) og modtager (destination). Tag f.eks. Den enkle elektroniske kommunikationsmetode for e-mail. Den computer, du indtaster e-mail på, er afsenderen, der er kendt i datakommunikation som senderen. Den indtastede besked er de data, der kommunikeres. Den computer, som e-mailen åbnes på, er destinationen, svarende til modtageren i almindelig kommunikation.

Retning

Den enkleste form for datakommunikation er simplex-kanalen. I en simplex-kanal meddeles meddelelsen på en måde, uden at modtageren kan reagere. Radio er et eksempel på en simplex kanal. Datakommunikation, der muliggør kommunikation frem og tilbage, om end ikke samtidig, er kendt som halvduplekssystemet. En telefonsamtale er et eksempel på halvduplekssystemet. Det fuldt duplex-system tillader to personer at kommunikere på samme tid. For eksempel vil instant messaging være et fuldt duplekssystem, fordi to personer kan skrive på samme tid.

Processen

Datakommunikation ofte bruger processen med seriel transmission - en besked er opdelt i små datapakker og sendes til dets destination. Når meddelelsen ankommer til bestemmelsesstedet, sættes pakkerne sammen i rækkefølge for at ligne den oprindelige meddelelse. En paritetsbit er knyttet til hver datapakke for at opdage eventuelle fejl. Hvis der opdages en fejl, vil paritetsbitten advare dig.

Afstand

Datakommunikation sker efter afstand. Langdistancekommunikation kræver LAN-forbindelse (Local Area Network), som normalt er indbygget i computere. For store afstande, som f.eks. Et langdistanceopkald, anvendes digitalt modulerede analoge bærebølger.

Fordele

Datakommunikation giver dig mulighed for nemt at holde kontakten med andre. Telefoner, instant messaging, e-mails og sociale netværkssider bruger alle datakommunikation. Kommunikation er processen med at dele en besked. En samtale mellem to personer er et eksempel på kommunikation. Datakommunikation refererer til deling af en virtuel besked. Elektronisk kommunikation, som e-mails og onlinemeddelelser samt telefonopkald er eksempler på datakommunikation. Forståelse af datakommunikation kan være kompleks, men her er det grundlæggende, du skal vide.