Hvad er Virtual Private Network?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Funktion

Et virtuelt privat netværk giver en fjernbruger mulighed for at oprette forbindelse til et netværk på et andet sted, generelt deres hjem eller kontor. Tilslutningen fungerer som en lokalnetværksforbindelse (LAN), der ville blive oprettet ved brug af ethernetkabler eller en WiFi-forbindelse. Da forbindelsen sker via internettet, kan forbindelsens hastighed være langsommere, end en lokal forbindelse ville være.

Fordele

Virtuelle private netværk kan gøre det muligt for enkeltpersoner at være mere produktive ved at lade dem få adgang til filer fra deres hjem eller arbejd computer. Når to netværk er forbundet via en virtuel netværksforbindelse, kan samarbejdet mellem to grupper forbedres, da hvert netværkshold også har adgang til netværkets ressourcer i det andet hold. VPN'er kan også være nyttige for forretningsrejsende, så de kan indberette rapporter eller få adgang til nye materialer direkte, mens de stadig er på rejse.

Typer

Der er to typer virtuelle private netværk: bruger-til-netværksforbindelser og netværk til -netværksforbindelser. I en bruger til netværk-forbindelse får en enkelt bruger adgang til et fjernnetværk. De får adgang til fjernnetværket, mens brugere af netværket kun har adgang til netværksressourcerne hos den enkelte bruger. I en netværk til netværk-forbindelse forbinder en eller flere netværkscomputere via VPN til computere, der er netværksforbundne på et andet sted.

Disse netværkscomputere (og andre computere, der deler et netværk med dem og bruger dem som et adgangspunkt til det virtuelle netværk) vil kunne få adgang til de tilgængelige netværksressourcer i fjernt værtsnetværk, mens deres fulde netværksressourcer vil også blive gjort tilgængelige.

Overvejelser

Nyttigheden af ​​et virtuelt privat netværk kan afhænge af nogle få faktorer. Den hastighed, hvormed filer og andre ressourcer kan overføres via en virtuel netværksforbindelse, afhænger af begge parters internetforbindelse, og det kan være betydeligt langsommere end en overførsel i netværket, når computere er fysisk forbundet sammen.

En VPN afhænger også af nødvendige filer og ressourcer, der er åbne for deling; hvis en VPN er forbundet til et værtsnetværk, der ikke tillader fildeling, vil den eksterne bruger ikke kunne få adgang til de netværksressourcer, som de forsøger at bruge. Navnet på det virtuelle private netværk og IP-adressen på værtscomputeren eller -serveren er nødvendig for at få adgang til netværket, så de skal skrives ned eller gemmes som en internetgenvej, hvis den virtuelle netværksforbindelse skal bruges.

Advarsler

Mens et virtuelt privat netværk generelt anses for at være en sikker netværksforbindelse, er det vigtigt at huske, at det stadig er et middel til at give direkte netværksadgang via internettet. Sørg for, at ingen uønskede computere er i stand til at oprette forbindelse til brugerens computer eller netværk, der har adgang til VPN'en for at forhindre uautoriseret adgang.

Ligeledes bør adgangsdata som det virtuelle netværksnavn og IP-adressen aldrig deles, og forbindelsen skal lukkes helt efter hver session er gennemført. Et virtuelt privat netværk, også kendt som et VPN eller simpelthen som et virtuelt netværk, er et middel, hvor en individuel computer eller et netværk kan oprette forbindelse til et netværk på en anden placering. VPN-forbindelser skal konfigureres på forhånd, og forbindelsesbrugeren skal have ret til at få adgang til en eller flere computere på værtsnetværket, hvilket gør dem til et relativt sikkert og sikkert middel til fjernnetadgang. Der eksisterer to typer virtuelle netværk, der tillader enten en enkelt bruger eller et fuldt netværk at få adgang til værtsnetværket via VPN-forbindelsen.