Usenet FAQ

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Historie

Usenet er et af de ældste områder inden for internettet, der stadig er i vid udstrækning. Det blev opfattet og implementeret af to kandidatstuderende, Jim Ellis og Tom Truscott ved Duke University i 1979. Ideen var, at brugerne kunne læse og 'sende' meddelelser kaldet 'artikler' til 'nyhedsgrupper' - kategorier organiseret efter emne. Artiklerne blev derefter sendt rundt om i verden gennem indbyrdes forbundne computersystemer via et bredt udvalg af netværk. Usenet voksede organisk og er aldrig blevet kontrolleret af nogen enhed. Disse fakta står for både i dens struktur og den store mangfoldighed af emner, der findes.

Organisation

Nyhedsgrupper er hierarkiske, hvilket betyder, at der skabes mere specifikke nyhedsgrupper under mere generaliserede. For eksempel eksisterer en diskussionsgruppe for Ruby programmeringssprog som comp.lang.ruby - 'comp' er den øverste niveau computer relaterede gruppe og 'lang' (sprog) det næste niveau ned.

Ni hierarkier holder flertallet af nyhedsgrupper globalt: alt-alternativt, for emner, der ikke passer ind i nogen af ​​følgende comp - computersystemer, hardware, operativsystemer, programmering; humaniora - kunst, litteratur, filosofi og lignende; misc - investeringer, job, transport; nyheder - emner om Usenet selv; rec - rekreation, underholdning, hobbyer, madlavning, kæledyr; sci - fysik, matematik, kemi, psykologi; soc - samfund og forskellige undergrupper; og tale - debat om politik og kontroversielle emner.

Indhold

Med over 100.000 nyhedsgrupper og næsten ingen redaktionelle kontroller, finder nogle Usenet et kaotisk sted og kan støde på diskussioner og materiale, der fornærmer. Andre applauderer sit ucensurerede format som reflekterende over det moderne samfund. Nogle nyhedsgrupper er 'modereret' - meddelelser sendes til moderatorer af gruppen til godkendelse, inden de sendes direkte til Usenet - men de fleste er ikke. Den øverste 'alt' -gruppe indeholder tusindvis af undergrupper, hvoraf mange indeholder musik, ophavsretligt beskyttet materiale og pornografi.

Sådan virker det

Ligesom andre teknologier, som brugerne interagerer med, er Usenet bygget på klienten / serveren netværksmodel, hvor nyhedsservere 'lytter' til forbindelsesanmodninger fra brugere 'klientprogrammer kaldet' newsreaders '. Disse er ofte indbygget i programmer, der også håndterer andre opgaver, som f.eks. browsere og dedikerede e-mail-programmer. Microsoft Outlook Express var en populær nyhedsreferator samt køretøjet til mange computerangreb.

Vidste du?

Udtrykket FAQ, ofte stillede spørgsmål, stammer fra de tidlige før-webdage, hvor diskpladsen var mangelfulde. Administratorer af postlister bemærkede, at de samme spørgsmål om terminologi, adfærd ('netiquette') og akronymer ville blive offentliggjort af nye brugere. De begyndte at udøve regelmæssigt at sende en liste over spørgsmålene med deres svar, så de samme spørgsmål blev ikke gentagne gange gentaget. Usenet er et verdensomspændende distribueret diskussionssystem. Hvis du nogensinde har søgt på internettet på udkig efter oplysninger, og du har fundet dig selv på en diskussion, hvor folk har stillet spørgsmål, og andre har besvaret eller kommenteret spørgsmålene, har du allerede et godt visuelt billede om, hvad Usenet er, og hvordan det virker.