Fotosyntese og åndedræt

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Fotosytesefunktion

Fotosyntese er den kemiske proces, der høster energi fra sollys til at skabe sukkerarter. Fotosyntese udføres hovedsageligt af planter og bakterier og foregår i cellens chloroplaststruktur.

Grundlæggende kemisk reaktion

Den kemiske proces til fotosyntese er som følger: 6H2O + 6CO2 -------- - u0026 gt; C6H12O6 + 6O2. Reaktanterne på venstre side er vand og kuldioxid, der forarbejdes i chloroplasterne for at producere glucose og ilt, produkterne til højre. Den kemiske reaktion katalyseres (brændt af) sollys.

Cellulær respiration

Cellulær respiration er den kemiske proces, der bryder ned glucose (simple sukkerarter) for at producere energi til metabolisme. Alle celler udfører en form for respiration, enten anaerob (uden oxygen) eller aerob (med ilt). Siden vi indånder ilt responderer mennesker aerobt.

Grundlæggende kemisk reaktion

Den grundlæggende kemiske reaktion ved aerob celle respiration er C6H12O6 + O2 'CO2 + H2O + ATP. Reaktionen finder sted inden i cellens mitokondrier. venstre, glukose sukker og ilt er reaktanterne og syntetiseres i CO2, H2O og ATP (energi), produkterne til højre.

Fotosyntese vs Cellulær respiration

De to kemiske reaktioner udgør i det væsentlige en cyklus i at produkterne fra en reaktion brænder den anden. CO2 og H2O frigivet fra cellulær respiration genindfører atmosfæren og genanvendes af fotosyntetiske organismer, der igen producerer de sukkerarter og ilt, der er nødvendige for åndedræt, at forekomme igen. Fotosyntese skaber sukkerarter, hvilken cellulær respiration konverterer til cellulær energi. Denne energi brænder cellens metabolisme eller funktionen af ​​cellulære processer.