Karakteristika for Fiber Optic Cable

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Historie

Begrebet guidet reflekteret lys blev demonstreret allerede i 1840'erne, da franske forskere Daniel Colladon og Jacques Babinet var i stand til at sende lys langs en strøm af væske, kaldet et 'lysrør'. Ved hjælp af dette princip blev fiberoptisk kabel først kommercielt udviklet i 1970'erne og revolutionerede telekommunikationsindustrien. Indtil da var signaler blevet sendt og modtaget ved hjælp af kobberstrenger eller satellitsystemer, som nu i vid udstrækning er blevet erstattet af optisk fiberteknologi.

Optisk fiberstruktur

Optiske fibre består af en ren glaskerne omgivet af flere lag. Det første lag er en reflekterende beklædning, som virker som et langt, fleksibelt spejl, der afspejler lys langs glaskerne. Dette princip er kendt som total intern refleksion. Dernæst påføres et ydre beskyttende lag kendt som en 'buffer' belægning for at beskytte fiberen mod skader og fugt. Bundler af disse optiske fibre indesluttes derefter af et styrkende lag af aramidgarn og endelig en plastikkappe til at danne et komplet fiberoptisk kabel.

Anvendelser

Fiberoptiske kabler anvendes nu som den fremherskende form for transmission i kommunikation, kabel-tv og internettet. Den fortsatte udvikling af internetteknologi har kun været mulig ved brug af fiberoptik. Den seneste udvikling er en direkte internetforbindelse, kaldet 'fiber til hjemmet' (FTTH), hvilket giver overlegen hastighed og tilslutningskvalitet. FTTH-tjenester er stadig kun meget begrænsede, fordi omkostningerne i forhold til standard internetforbindelser er meget høje.

Fordele

Fiberoptiske kabler giver overlegen kvalitetstransmission i forhold til satellit- og kobbersystemer. Langdistancetelekommunikation ved hjælp af satellitteknologi er tilbøjelig til svage forbindelser og ekko, hvilket forbedres betydeligt, når optisk fiber anvendes. Kobberkabler, der anvendes til elektrisk transmission, er meget større og tyngre, har en meget lavere båndbreddekapacitet, påvirkes af elektromagnetisk interferens og er tilbøjelige til højere tabsrate over lange afstande. Disse problemer er næsten elimineret ved brug af fiberoptisk teknologi.

Ulemper

På trods af de mange fordele er fiberoptiske kabler stadig den dyreste løsning i næsten enhver applikation. Afhængigt af projektets type og omfang kan andre muligheder stadig være gunstige økonomisk sammenlignet med fiberoptik. Især er 'splejsning' eller sammenføjning af kabler over lange afstande vanskeligt og dyrt. Derudover har fiberoptisk kabling ikke mulighed for at overføre strøm ud over data sammenlignet med traditionel kobberkabling. Fiberoptiske kabler består af flere tråde af optiske fibre, hårlignende tråde af rent glas designet til at transmittere lys. Når hundredvis eller tusindvis af disse tråde er samlet, kan de sende bølger af lys op til 60 miles. Elektriske signaler, såsom fjernsyns-, talesignaler eller datasignaler, konverteres til optiske signaler af høj kvalitet ved hjælp af en optisk sender og sendes ved lysets hastighed, hvilket giver en hurtig, højkvalitetsmetode til dataoverførsel.