Hvad er Cat5?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Hvad er der i kablet?

Cat5-kablerne har fire par snoet ledninger, som normalt er 24 gauge. Drejningen hjælper med at minimere elektrisk interferens. Disse ledninger dækkes derefter af en afskærmning, der hjælper med at isolere ledningen Kabelens ender er normalt RJ-45-stik.

Cat5 vs Cat5e

Cat5-kabler håndterer oplysninger ved 100 megabit per sekund. Dette er ca. 10 gange hurtigere end Cat3-kablet, som kun kunne håndtere 10 mbps. Cat5e-kabler kan dog håndtere 1000 Mbps, som ofte betegnes som gigabit ethernet. Cat5e udvider også længden ved hjælp af hvilket et kabel kan bruges uden signalforringelse. Kabeltypen vil blive mærket på den ydre afskærmning af kabler.

Bruger

Cat5-kabler anvendes hovedsagelig til højhastigheds-internet eller computernetværk. Men pengeautomater og mange telefonlinjer bruger også Cat5-kabler. Voice over IP bruger højbåndsbredden af ​​cat5-kabler for at give alle digitale telefontjeneste ved hjælp af en datalinje.

Crossover-kabler

Der er en type cat5-kabel, der er et crossover-kabel. Dette kabel tillader to enheder (computere, kontakter osv.) At være sammenkoblet for at dele information. Crossover-kablet tillader information både at blive modtaget og sendt uden en separat switch. Hvis du forbinder to computere sammen med et crossover-kabel, kan de kun være tilsluttet dem, men de giver heller ikke internettet.

Overvejelser

Fordi et kabel er bedømt til at gå 100 pund, betyder det ikke, at brugeren vil modtage denne hastighed på internettet. Maksimal internethastighed bestemmes af internetudbyderen (internetudbyder).

Cat5-kabler kan opleve elektromagnetisk interferens. Dette sker, når ledningen er for tæt eller går over en stærk strømlinje, og kan resultere i langsommere datahastigheder. Hvis dette sker, skal du flytte ledningen væk fra strømkilden eller linjen. Når en computer opretter forbindelse til internettet ved hjælp af en højhastighedskilde, bruger den ofte et Cat5-kabel til at oprette forbindelse til en router eller et modem. Cat5-kabler er de kabler, der bruges til at netværkscomputere sammen eller ledes en enkelt computer til internettet. Disse kabler er også kendt som ethernetkabler.