Domænenavnsregistreringsdefinition

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Internet

Internettet er en virtuel verden, men den har mange ligheder med den fysiske verden, vi lever i. Oplysninger, som den artikel, du læser lige nu, skal opholde sig et sted --- og der er brug for at være et system til at kortlægge alle disse 'somewheres', så de hurtigt og nemt kan findes. Derfor blev ICAAN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) grundlagt i 1988. Det koordinerer de unikke adresser, computere bruger til at finde hinanden (og derefter de oplysninger, de gemmer) på internettet.

Domeiner

Domænenavne er den engelskspråklige ækvivalent af en numerisk internetadresse. Selv om du kunne skrive adressen til http://157.166.226.26 i din browser for at komme til et websted, er det meget lettere at skrive www.cnn.com. På samme måde som de numeriske adresser alle skal være unikke, skal de domænenavne, der er tildelt dem, også være unikke. Når du opretter et navn, skal det derfor ikke kun være beskrivende for dit websted, men også ikke allerede registreret af en anden.

Registrarer

Registrarer er virksomheder, der håndterer 'tung løft' for at indsamle oplysningerne for et foreslået domænenavn, kontroller for at se om det allerede er registreret, videresende oplysningerne til ICAAN og --- hvis alt er i orden --- igangsætter processen med at udfylde dette navn ud til serverne på internettet. På tidspunktet for denne skrivning er den største registrar med en betydelig margen GoDaddy.com. De fleste registrarer tilbyder en række forskellige tjenester (f.eks. Webhosting) ud over domæneregistrering.

Registrering

Som nævnt ovenfor er processen med domæneregistrering ret ligetil: vælg et navn, vælg en registrar, vælg domænetype (som f.eks. .com, .org, .info osv.) og indtast dine kontaktoplysninger, så registraren kan underrette dig om nødvendigt. Omkostningerne varierer mellem forskellige registrarer, men falder normalt mellem $1,99 pr. År og $15- $20 pr. År afhængigt af domænetypen. Com er den mest populære og normalt dyrere.

Befolkning

Nu begynder det sjovt : Venter og ser, indtil dit nye domæne begynder at vises på internettet. Da det nye navn og dets tilsvarende numeriske adresse skal sendes ud (befolket) til de store internet-servere, der er stationeret over hele verden, kan denne proces tage flere dage at fuldføre. Men før eller senere vil dit nyligt registrerede domæne være tilgængeligt ved blot at skrive det ind i din browser. Du har nu et 'hjem' på internettet. Etablering af et 'hjem' på internettet er ikke så skræmmende en opgave som det kan synes. For de uindviede kan registrering af et domænenavn virke som en kompleks, teknisk og tidskrævende opgave. I virkeligheden er det ret ligetil og vil højst sandsynligt tage dig kun et par minutter --- ved hjælp af et godt kørekort. Lad os bryde denne proces ned i de væsentlige komponenter.