Fiber Optics Vs. Kobbertråd

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Transmissioner via kobber

Kobberledninger blev først brugt til kommunikation via telefon. For at spare ressourcer blev samme infrastruktur brugt til internet dataoverførsel. Telefonkabler var egnede til ADSL-linjer, fordi de ubrugte frekvenser, hvor de opererer, stadig var i stand til at transportere store mængder data. Der er dog en grænse for, hvor meget data der kan overføres ad gangen, og internettet vokser mere hurtigt sulten om dagen.

Overførsler gennem fiberoptik

Brugen af ​​fiberoptiske kabler begyndte at dukke op i 1980'erne kort efter de første transmissioner i 1977, da General Telephone Electronics begyndte at demonstrere potentialet i denne teknologi. Teknologien har oplevet forbedringer gennem årene og har en stor transmissionshastighed selv over lange afstande (op til omkring 200 kilometer). Dette syntes at løse de fleste problemer, der blev præsenteret af kobberledninger. De fleste installationer af fiberoptik blev gjort af kommercielle årsager. Installationer til personlig brug var ofte sjældne.

Høje omkostninger ved fiberoptik

Folk installerede ikke fiberoptiske linjer i deres huse, fordi det er ret dyrt at investere i denne teknologi. Udgifterne til en fiberoptisk internetopsætning er meget høje, og det er ikke det værd, hvis du bare vil have en gennemsnitlig 6 Mb-forbindelse. Selv nogle internetudbydere rundt om i verden investerede ikke i fiberoptik på grund af de høje omkostninger ved at erstatte deres allerede etablerede kobberinfrastrukturer.

Fordele ved fiberoptik

Ud fra et internetudbyderes perspektiv er det næsten altid godt investering til at lægge penge i fiberoptik. Ved hjælp af fiberoptik ville en internetinfrastruktur kræve en lavere vedligeholdelse end en kobbertrådsinfrastruktur, da fibrene er meget stærkere. Bare for at give dig en ide om, hvor stærke fiberoptiske ledninger er, fremstilles fly normalt med glasfiber (hvilke fiberoptiske kabler er sammensat af) i stedet for stål på grund af slagstyrken og letvægten af ​​fibrene sammenlignet med stålets . Dette er ikke den eneste fordel. Bekymringerne om afstand fra et centralt kontor vil også blive elimineret, fordi der ville være en ensartet fordeling af båndbredden, uanset hvor langt kunderne er fra kontoret. Fiberoptiske kabler kan sende signaler i op til 200 kilometer.

Fordele ved kobbertråd

Til personlig brug er fiberoptiske linjer ofte ikke en god idé. Medmindre nogen ønsker at starte et personligt datacenter eller bestiller en meget høj internetforbindelse (som noget over 1 Gb per sekund), er det ikke en klog investering at sætte penge i fiberoptik. Kobber arbejder på enkle ADSL-forbindelser, da der ikke er meget afstand fra et modem til en telefonstik på en væg. Kobber transmitterer normalt data uden tab på afstande på to kilometer eller mindre. Ud over alt det er efterspørgslen efter båndbredde i en ADSL-forbindelse ofte lav nok (ca. 6 til 8 Mbps i gennemsnit) til at bruge kobberledninger. Da computernetværk blev opfundet, blev kobberledninger brugt til de kabler, der håndterede internettet. Men kort efter at fiberoptik blev indført, valgte mange internetudbydere at opbygge knoglerne på internettet med det nye kommunikationsmedium i troen på, at det ville være bedre i fremtiden.