Fungerer et Ethernet-kabel som en telefonledning?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Kun telefon

Brug af Ethernet-kabel til ledningsføring af telefoner garanterer fremragende ledningsteknologi samt muligheden for at køre fire uafhængige telefonlinjer pr. kabellængde. I dette særlige tilfælde kan kablet trækkes i daisy chain mode, hvor kablet starter ved telefonselskabets demarc og derefter bliver fodret til hver telefonstik i rækkefølge i en kontinuerlig linje. Demarc er den boks, som telefonselskabet normalt installerer på ydersiden af ​​deres kundes bygning, og det er her afgrænsningen er placeret mellem telefonvirksomhedens ledninger og kundens indvendige ledninger. For at afklare, hvordan telefonledninger er lagt ud, køres kablet fra demarc til telefonstik 'A' og derefter til telefonstik 'B', og dette fortsætter, indtil alle stik i bygningen er forbundet.

Netværk

Ved kørsel af netværkskabler skal hvert segment af kablet bringes tilbage til en netværksomskifter. Erhvervsbetegnelsen for dette er en 'Home Run', som angiver, at hver jack vil gå fra et origineringspunkt til jacket. Dette er i modsætning til den metode, der bruges til at køre telefonforbindelser, da telefonledninger kan løbe fra originationspunktet, typisk afgrænsningen til hver jack i rækkefølge uden at skulle returneres til startpunktet.

Netværk og telefon

Når netværks- og telefonledninger kombineres i et Ethernet-kabel, skal kablets layout være i overensstemmelse med netværkstopografien, som teknisk set omtales som en starttopologi, som blev beskrevet tidligere.

Afslutning

Enderne af ledningen vil kræve modulære stik, RJ11 til telefon og RJ45 til Ethernet-forbindelserne. Disse stik er tilgængelige fra en bred vifte af producenter med flere forskellige måder at forbinde disse stik til ledningen. Når en stikkontakt er blevet tilsluttet, skal den verificeres som funktionel ved hjælp af specialiseret testudstyr, der passer til jobbet.

Fiberoptik

Kobbernetværkets dage er nummereret. Mange bygherrer indbefatter nu fiberoptisk kabel inde i væggene af eventuelle nye bygninger, de opfører. Denne fremtidssikringsmetode anbefales kraftigt, fordi omkostningerne ved at køre nye ledninger inde i vægge er betydeligt dyrere end at medtage kablet i konstruktionen, når væggene er åbne. Ethernet-kabel, der henvises til som Cat5, Cat5e og Cat6, fungerer meget godt til telefonledninger. Faktisk anbefaler mange bygherrer at netværkskabler inkluderes i ethvert nyt bygge- eller renoveringsprojekt, fordi det giver fire par ledninger, der kan bruges til telefon og netværk. Mens prisen på Cat5-kabel er lidt dyrere end den traditionelle Cat3-telefonledning, gør jobbet korrekt, det er meget foretrukket at gøre det over.