Grundlæggende routingprotokoller

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

RIP

Routing Information Protocol blev oprindeligt designet til XEROX PUP, PARC Universal Protocol. Det blev en del af netværksdannelsen, da den blev defineret i RFC 1058 i 1988. RIP er en udbredt åben protokol, som er nem at konfigurere og god til brug i små netværk. Hvis RIP bruges på et stort netværk med mange stier, og mere end 16 humle vil RIP efterlade en masse at ønske. I små netværk er RIP den foretrukne protokol på grund af brugervenligheden.

EIGRP / IGRP

Interior Gateway Routing Protocol blev udviklet af Cisco i midten af ​​1980'erne som en proprietær protokol til at negere de problemer, der blev set med RIP. I begyndelsen af ​​1990'erne udviklede Cisco EIGRP som en måde at overvinde de begrænsninger, der blev set i RIP og IGRP. Ifølge Cisco vil IGRP blive fjernet fra deres IOS, Internetwork Operating System, som Cisco bruger til at kontrollere for deres routere. EIGRP er velegnet til netværk af alle størrelser og er meget let at konfigurere.

OSPF

OSPF, den korteste korteste vej blev først udviklet af Intergruppen Gateway Protocol (IGP) arbejdsgruppen for Internet Engineering Task Force (IETF ). Da det blev udviklet af IETF, er det en åben protokol, ikke en proprietær. OSPF er mere kompliceret og ikke så let at bruge som RIP, da det bruger link-state routing. Link-state routing er, at hver node konstruerer et kort over forbindelsen til netværket i form af en graf. På denne måde ved routeren, hvilke knuder der er forbundet til hvilke andre knudepunkter.
Link-state annoncer sendes til alle enheder, hvilket forårsager en indledende oversvømmelse. Efter den første oversvømmelse fra opsætningsfasen er OSPF meget effektiv i drift. Det bruger tre forskellige databaser til naboer, link stater og ruter.

BGP

Border Gateway Protocol, BGP, er standardprotokollen, som Internet opererer på. Denne protokol bruges normalt ikke på små hjemmenetværk eller endog større forretningsnettværker på grund af kompleksiteten af ​​at opsætte det. Mens det er en åben protokol, er alt manuelt, herunder naboer, som er automatisk med alle de andre protokoller, der diskuteres her. Dette er kun medtaget som reference, da det er meget usandsynligt, at den gennemsnitlige hjemme-bruger nogensinde kommer i kontakt med denne protokol. Routere opererer på lag 3 i Open System Interconnection Reference Model, der normalt kaldes OSI Model. Protokoller er det sprog, som routere bruger, når de taler til hinanden. Alle routere opererer på OSI-model 3 og kan bruge flere protokoller som RIP, IGRP / EIGRP, OSPF og BGP. Hver af disse protokoller har fordele og ulemper. Hver protokol har også en ideel anvendelse, uanset om det er et lille eller stort netværk.