Queuing Theory u0026 Computer Networking

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Historie

Køsteori blev opfundet i 1940'erne af A.K. Erlang at studere data via telefonnet. Det blev anvendt til teorien om computernetværk i Leonard Kleinrock i 1950'erne, der bygger på James Jackson 's arbejde, der studerede køeteori i forbindelse med flere noder.

Betydning

Kødeteknologi er vigtigt for computer netværk, fordi det præcist kan forudsige, hvor længe en computer skal vente på de data, den anmoder om. Dette går ud over blot at måle mængden af ​​tid til en dataoverførsel, men tager højde for den statistiske variabilitet af anmodningerne fra alle computere via netværket: nogle gange vil mange mennesker overføre data, og engang ingen gør det. Når anmodningerne henter op, er der en kø (eller en linje), og ingeniører skal forudsige den nøjagtige længde af køen.

Funktion

Kødeteknologi kræver kun tre stykker information for at forudsige længden af ​​køen : anmodningernes variabilitet, den tid det tager at behandle disse anmodninger og antallet af køer. I tilfælde af netværk betyder det, hvor mange computere der anmodes om information om, hvor meget tid serverne tager for at behandle anmodningen og antallet af servere.

Overvejelser

Som antallet af brugere på internettet stigninger, variabiliteten falder. Dette gør det muligt for ingeniører at bruge servere mere effektivt til at håndtere dataene. Også Kleinrock opdagede, at køer ville falde, hvis længden af ​​anmodningerne faldt, hvilket førte forskere til at bryde data i pakker. Pakker øger faktisk tiden til overførsel af store filer, men generelt hjælper det internettet på grund af de mange små meddelelser, der rejser over det.

Andre anvendelser

Kødeteknologi bruges i detailsalgssituationer for at forudsige, hvor længe kunderne vil vente i køen og er nyttig til at bestemme det optimale antal kasserere, parkeringsvagter, eller callcenter medarbejdere, samt hvordan man kan konstruere linjen selv. Psykologer har udsmykket dette felt ved at undersøge, hvordan folk opfatter tiden forskelligt afhængigt af om de venter i grupper, venter efter først at blive behandlet, vent, hvis ventetiden opfattes som uretfærdig, etc.

Queuing teori er også bruges i fremstillingen til at bestemme, hvor længe det vil tage at skabe produkter, når tilgængeligheden af ​​materialer er variabel. Internettet blev først etableret i slutningen af ​​1960'erne af en gruppe akademikere, hvis arbejde blev underkendt af det amerikanske forsvarsministerium. Deres arbejde ville ikke have været muligt uden køet teori, som hjalp dem med at bestemme det optimale antal servere og størrelsen af ​​de datapakker, der kræves for at få systemerne til at fungere til daglig brug.