Introduktion til båndbredde

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Båndbredde Basics

Båndbredde er en måling af kommunikationsdataressourcer i bit eller højere enheder. Båndbredden er med andre ord en måling af, hvor meget data der sendes eller modtages i en given situation. Båndbredde fungerer også som et redskab til at se, om en bruger får den hastighed, han ønsker, eller hvis der bliver uploadet eller downloadet for mange filer. De to mest almindelige fortolkninger af båndbredde er til internetadgang og til webhosting.

Båndbredde til internetbrug

Når enkeltpersoner måler båndbredde til internetbrug, kontrollerer de normalt hastigheden, hvormed data behandles. Forskellige typer af internetadgang giver forskellige typer båndbreddehastighed. Internetadgangstyper i den nedre ende af spektret, såsom et opkaldsmodem med en båndbredde på 56 kilobytes sekund, vil tilbyde meget lavere mængder båndbredde, så noget som en 20 Megabit-kabelforbindelse.

Båndbredde til webhosting

Med hensyn til hosting af et websted måles båndbredden på en meget anderledes måde. En webhost måler båndbredde i mængden af ​​downloads webstedet får. En download i dette tilfælde består af alt fra filer til billeder til webstedets faktiske HTML-kode. Alt, der uploades til hjemmesiden, af en bruger tæller også til båndbredde brug. Disse web-værter indeholder også normalt en bestemt mængde båndbredde som en del af hostingaftalen, men mere populære websteder eller websteder, der er knyttet til andre mere populære websteder, kan være meget hurtige.

Testbåndbredde

Enkeltpersoner kan test deres båndbredde for at se hastigheden eller mængden af ​​båndbredde der anvendes. For at teste for båndbredde har en bruger to muligheder. Den første af disse bruger båndbredde test software, som downloader og uploader filer med den maksimale tid. Det kan dog alvorligt byrde et netværk. Det andet valg er at bruge software som Netcps, netperf eller bwping til at måle maksimal hastighed på et netværk.

Hvorfor test for båndbredde

Der er flere grunde til, at nogen vil teste for båndbredde. For internetbrugere vil nogle gange sige, at en internetudbyder kan levere en vis mængde båndbredde, men leverer det ikke konsistent. En båndbredde test kan bevise, om internetudbyderen lever op til sine ord eller overtræder sin kontrakt med brugeren. I tilfælde af webhoste kan en båndbreddeprøve sammenlignes med webhostens for at se, om begge er forholdsvis konsistente med hinanden. Når en person bruger internettet, er han en del af et massivt kredsløbssystem, der forbinder sin computer med potentielt enhver anden computer i hele verden, der også er forbundet med systemet. Ligesom et kredsløbssystem findes der en række vener og blodkar, som transporterer data og information fra et område til et andet. I tilfælde af internettet er dette blod og blodårene det cirkulerer gennem kendt som båndbredde.