Afskærmet Vs. Ubeskyttet Cat6

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Definition af kategori 6-kabler

Kategori 6-kabel, der almindeligvis betegnes Cat6, er en kabelstandard til Gigabit og alle tidligere netværk, herunder 10BASE-T og 100BASE-TX. Alle de kabler, der almindeligvis anvendes, herunder Cat5, Cat5e og Cat6, har samme grundstruktur af fire par snoet ledninger. Forskellen er mængden af ​​data, som hver ledning er bedømt til at bære.

Ulemper til UTP

Ubeskyttet, twisted pair eller UTP, kabel kan modtage uønsket interferens og data fra andre tætte netværkskabler. Dette er den største ulempe for UTP. Den anden ulempe er, at signalet, der bæres på kablet, kan lække til andre nærliggende kabler.
Begge disse forhold kan være meget skadelige for netværket.

Fordele ved UTP

En af de store fordele at UTP er brugervenligheden. Da dette kabel normalt er meget fleksibelt, er det let at køre. Dette gør det attraktivt for de fleste anvendelser. En anden fordel ved UTP er, at det er nemt at arbejde på. Hvis enden bliver brudt, er den let udskiftet, hvilket måske ikke er tilfældet med STP.

Ulemper til STP

Mens STP har nogle fordele, har det også nogle ulemper. En af ulemperne er, at den kan være større end normal UTP. Det kan også være meget stift og svært at køre.

Fordele ved STP

Fordelene ved STP opvejer ulemperne for mange anvendelser. Hvis kablet skal køres på et fabriksgulv i nærheden af ​​maskiner, er STP det rigtige kabel til brug, da det hjælper med at eliminere EMI eller ElectroMagnetic Interference. Det er også det rigtige kabel til brug i højteknologiske applikationer, da det holder signalet, der overføres over ledningen, fra at lække ud, hvor det muligvis kan afhentes af en uautoriseret part. Kategori 6 eller Cat6 er en forholdsvis ny standard for netværkskabler. Kabler kaldes enten UTP, Ubeskyttet Twisted Pair eller STP, Shielded Twisted Pair. Der er minimal, men vigtig, forskelle mellem STP og UTP.