Hvad er Usenet Server?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Historie

Usenet-grupper blev først udviklet i 1979 ved Duke University som en måde for Duke-studerende at kommunikere med hinanden på tværs af forskellige universiteter. Da andre universiteter opretter deres egne Usenet-servere, spredes tjenesten. Usenet-grupper var forløberen til web-baserede fora og blogs, der tilbyder online-diskussion om tusindvis af emner.

Forskelle fra fora eller blogs

Mens begrebet 'diskussionsgruppe' kan referere til enhver tjeneste, hvor multi-way diskussion er muligt, Usenet grupper er ikke fora eller blogs. Blogs og fora kører på webservere placeret på enkelt domæneadresser, mens Usenet-grupper distribueres og opdateres dagligt på tværs af mange 'abonnent' -servere. Hvis en Usenet-server går ned, påvirkes kun de brugere, der logger på den pågældende server.

Newsreader Software

For at få adgang til Usenet-server nyhedsgrupper skal en nyhedsgruppe klient eller 'nyhedslæser' bruges. Gratis klienter kan downloades på internettet. Internet Explorer indeholder en nyhedslæser som en del af browsersoftwaren, og Firefox tilbyder en separat gratis klient kaldet Thunderbird.

Navngivningskonventioner

Nyhedsgrupper har et hierarkisk navngivningssystem. Grupper er opdelt i flere kategorier, f.eks. 'Rec' til 'rekreation', så opdelt, nogle gange mange gange over, for at indsnævre fokuset for hver gruppe til et meget specifikt emne. Perioder bruges til at vise dette hierarki med nyhedsgruppe navne som 'rec.arts.movies' og 'alt.comp.mail.qmail.'

Offentlige vs Private Usenet Grupper

Mens de fleste nyhedsgrupper er internationale offentlige Grupper udbredes på tværs af alle Usenet-servere, kan serveradministratorer også oprette grupper, der kun er tilgængelige på deres lokale Usenet-server. Mange kollegier opstiller for eksempel nyhedsgrupper for studerende og fakulteter, der ikke udbreder sig uden for deres lokale intranet. En Usenet-server er en computer, der giver online-diskussion 'nyhedsgrupper.' Nyhedsgrupperne kan være offentlige eller private og kan kræve et abonnementsgebyr for at få adgang, hvis din internetudbyder ikke tilbyder dem som led i internetpakken.