Netværkskabler forklaret

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Koaksialkabel

Koaksialkabel var det valgte kabel i begyndelsen af ​​computernetværkets æra. Netværk blev oprettet som en stor ring, og hver computer skiftede om at sende data, når den ene før den var færdig. Dette var langsomt og ineffektivt af moderne standarder.

Ethernet Twisted Pair

Moderne kobberkabling har form af snoet par. Den består af et bundt af ledninger, der er farvekodet og snoet i par. Trådens twist giver beskyttelse mod induktiv krydsning. Resultatet er, at signaler ikke blæser igennem fra et par til et andet.

Straight Through Cables

Denne kategori af netværkskabler kaldes patchkabler, Ethernet-kabler, lige kabler eller bare ved navn deres type, såsom Cat5 eller Cat6.Denne typer henviser til kategorien (Cat), og et tal betyder, hvilken hastighed og vridningstype de er. Generelt er jo højere antallet, den hurtigere overførselshastighed, der understøttes af kablet. termineret med en klar ende kaldet et RJ45 stik, rækkefølgen af ​​ledninger er den samme på hver ende eller 'straight through', hvilket giver kablet sit navn.

Crossoverkabler

Hvor lige gennem kabler er designet til at forbinde computere til switche eller routere er crossover-kabler designet til at forbinde to individuelle computere med hinanden. For at lette dette skiftes de to ledninger, der transmitterer, med de to ledninger, der modtages i den ene ende. Når computer A sender data, går det lige ind i modtagelsen af ​​computer B, og hvornår computer B transmitterer, går dataene direkte ind i modtageforbindelse af computer A.

Fiberoptiske kabler

Fiberoptiske kabler er tråde af specialbelagt glasfiber, der bærer data i form af lysimpulser. Kablerne installeres altid parvis, så der er en vej til transmission og en anden til modtagelse. Selv om fiber er stadig dyrere end kobber, er der flere gode grunde til at bruge det på de fleste steder; det er meget hurtigere end kobber, og det er ikke modtageligt for elektrisk interferens. Netværkskablet er enkelt og funktionelt i design og konstruktion. I løbet af årtierne har den udviklet sig, da teknologien har avanceret i hastighed og lydstyrke, der bruges i hjemmet og forretningsnetværket. Alt netværkskabel fra alle æra udfører samme funktion for at transportere data fra en maskine til en anden. Fra de tidligste eksempler på koaksialkabel på token-ringnetværk til den moderne Ethernet-brug har funktionen altid sendt og modtaget information.