Vejledning til brug af et crossover-kabel

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Crossoverkabler

Crossoverkabler er lidt anderledes end de sædvanlige patchkabler beregnet til at forbinde en computer til en internetrouter. Selvom kablerne ligner hinanden og bruger de samme RJ-45-stik, er de ledninger, der bruges til at skabe crossover-kablet, forskellige.

Forbindelse

For at kunne bruge et crossover-kabel skal begge maskiner have Ethernet-porte til rådighed. Ethernet-porten er en kvindelig stik, der ligner en større telefonstik. Hvis din computer ikke har en Ethernet-port installeret, skal du installere en ved hjælp af enten et internt PCI-kort eller en ekstern adapter, f.eks. En tilsluttet via en USB-forbindelse eller et PCMCIA-kort. For at afslutte forbindelsen skal du sætte dit crossover-kabel i de to Ethernet-porte, og sørg for, at enderne sidder ordentligt.

Netværksopsætning

For at sætte dit crossover-kabel til at bruge dig skal du oprette et netværk mellem dine to enheder.I Windows-platformen kan dette gøres nemt ved hjælp af guiden Windows Network Setup. Hvis en af ​​dine computere, der bruger kablet, er forbundet til internettet, og du ønsker at dele forbindelsen med den anden computer ved hjælp af dit crossover-kabel, installationsguiden kan gå gennem internetopsætningen, vælge en enhed, der er tilsluttet internettet og etablere forbindelsen til dig.

Efter oprettelsen af ​​internetforbindelsen kan du oprette netværket mellem de maskiner, der deler din crossover kabel. Du skal opsætte netværket på begge maskiner, men installationsprocessen er den samme.

For at skabe netværket skal maskinerne have et navn for at skelne mellem de to. Navne er kun til din fordel, da maskinerne selv vil differentiere ved hjælp af forskellige internetprotokoladresser, som netværket automatisk implementerer. Mens du navngiver maskinerne, skal du også komme op med et fælles arbejdsgruppe navn. Arbejdsgruppens navn angiver dine maskiner som tilhørende et bestemt netværk og giver dem mulighed for at kommunikere med andre maskiner, der deler det pågældende netværk. Du kan også vælge at aktivere fil og printerdeling på dette tidspunkt i netværksopsætningen.

Når du har valgt et navn og en arbejdsgruppe, fortsætter netværkskonfigurationsguiden til at konfigurere din computer til brug på det netværk, du har oprettet. Efter konfiguration af hver computer skal netværket etableres, og du kan se den anden computer, der er tilsluttet via crossover-kablet, det samme som med en anden netværksforbindelse. Crossover kabler er nyttige til at forbinde to Ethernet-aktiverede computere, hubs eller switches uden at det er nødvendigt at etablere et kompliceret netværk for de to til at forbinde. Ved hjælp af et crossover-kabel kan du oprette en direkte forbindelse mellem de to maskiner og få de sædvanlige fordele ved et netværk, herunder evnen til at dele filer, drev, printere og eksterne enheder.