Peer-to-Peer vs Client-Server Networks

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Grundlæggende

Peer-to-peer-netværk involverer to eller flere computere, der samler individuelle ressourcer som f.eks. diskdrev, cd-rom og printere. Disse delte ressourcer er tilgængelige for hver computer i netværket. Hver computer fungerer som både klienten og serveren. Hver computer kommunikerer direkte med de andre computere og kan tilføje eller fjerne ressourcer til netværket efter eget ønske.

Et klient-server netværk involverer flere klienter, der forbinder til en enkelt central server. Offentlige data og programmer installeres kun på serveren. Klientcomputere forbinder via netværket for at bruge ressourcerne. Servere har ofte private brugermapper samt flere offentlige biblioteker.

Fordele

I et peer-to-peer-netværk kan et softwareprogram installeres på en enkelt computer og deles af hver computer i netværket. De er også billigere at installere, fordi de fleste stationære operativsystemer har den software, der kræves for netværket installeret som standard.

Klientserver-netværk har tendens til at få hurtigere adgangshastigheder på grund af det store antal klienter, de er designet til at understøtte. Klienterne får lov til at fungere som arbejdsstationer uden at dele ressourcer. Det er nemmere at opgradere software og filer, fordi de holdes på en enkelt computer. Systemtjenester kan leveres via serversoftwaren. Sikkerheden er forbedret på et klientservernetværk, fordi sikkerheden håndteres af serveren. Client-server-netværk kan udvides for at klare organisatorisk vækst. Udbredelsen er kun afhængig af den tilgængelige hardware.

Ulemper

Peer-to-peer-netværk er typisk mindre sikre end et klient-server-netværk, fordi sikkerhed håndteres af de enkelte computere, ikke på netværket som en helhed. Computerens ressourcer i netværket kan blive overbelastet, da de skal understøtte ikke kun arbejdsstationsbrugeren, men også anmodningerne fra netværksbrugere. Det er også svært at levere systemtjenester, fordi det desktop-operativsystem, der typisk bruges i denne type netværk, ikke er i stand til at hoste tjenesten.

Klient-server-netværk har en højere startopsætning. Det er muligt at konfigurere en server på en stationær computer, men det anbefales, at virksomheder investerer i hardware og software fra enterprise-class. De kræver også en større grad af ekspertise til at konfigurere og styre serverens hardware og software.

Software Installation

Peer-to-peer-netværk kræver, at et softwareprogram installeres på hver computer i netværket for at computer til at forbinde og dele ressourcer. Programmet installeres typisk, når operativsystemet er installeret, men skal konfigureres til brug. Hvis netværket indeholder flere operativsystemer, kan der være en tredjepartsprogram, der skal installeres.

Det meste af den software, der kræves til et klient-server-netværk, installeres kun på serveren. Mange forskellige typer software inklusive printer, FTP og sikkerhedssoftware kan installeres på en enkelt maskine. Klientcomputere behøver kun at have software, der gør det muligt for computeren at oprette forbindelse til serveren. Ofte har klientcomputere denne software som standard installeret.

Anvendelse

På grund af sikkerhedsproblemerne og manglen på udvidelsesmuligheder anvendes peer-to-peer-netværk i et hjemmenetværk eller i et miljø, hvor væksten er Sikkerhed er ikke et problem, og der er lidt eller intet behov for systemtjenester. Client-server-netværk skal bruges i miljøer hvor vækst forventes, sikkerhed er vigtig og hurtigere adgangstider er nødvendige. Både peer-to-peer- og klient-server-netværk forbinder computere, således at ressourcer som filer og applikationer kan deles. Peer-to-peer-netværk forbinder computere, så hver computer deler hele eller en del af sine ressourcer. Client-server-netværk har en central computer, der holder dataene og styrer ressourcerne.