Typer af Ethernet-kabler

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Cat 3-kabel

Kategori 3-kabel eller Cat 3 er en ældre iteration af Ethernet-kabler, der er begrænset til 10 Mbps (megabit per sekund). Cat 3-kabler anvendes ikke udbredt uden for VoIP (Voice-Over Internet Protocol) og andre voice-løsninger. Cat 3-kabler har et problem med kryds og snak og blev hurtigt udskiftet med kabler af høj kvalitet som standard.

Cat 5-kabel

Cat 5 var den meget brugte efterfølger til Cat 3-kabel. Cat 5 tillader 10/100 Mbps. Ethernet-forbindelser. Den måde, hvorpå kablet blev viklet ændrede sig fra kat 3 til kat 5 for ikke at tillade så mange vendinger pr fod. Dette reducerede mængden af ​​interferens.

Cat 5e-kabel

Cat 5e er en forbedret version af Cat 5-kabling. Cat 5e tillader 10/100/1000 Mbps. Ethernet-forbindelser. Gigabit Ethernet (1.000 Mbps.) Bruges i vid udstrækning både i hjemmet og i erhvervslivet. På grund af sine lavere prispoint versus højere endekabler er Cat 5e den mest almindelige type kabel, der sælges i butikkerne. De fleste forbyggede kabler vil være af Cat 5e design.

Cat 6 Cable

Cat 6-kabel svarer meget til Cat 5e; Det er dog ikke så populært. Medmindre netværket kører tæt på fuld hastighed, vil et Cat 6-kabel ikke vise meget gavn over et Cat 5e-kabel. Cat 6-kabler har tykkere ledninger end Cat 5e, men gøres på samme måde.

Crossover-kabler

De fleste Ethernet-kabler finder du som standard, lige kabler. Hver ende af kablet vil være identisk med hinanden. Crossover kabler ser næsten identisk ud med standard Ethernet-kabler; Men rækkefølgen af ​​ledningerne inde er skiftet. Kablerne bruges til at omgå et netværkshub eller en router og tilslutte en enhed direkte til en anden. Crossover kabler kan ikke bruges i stedet for standard Ethernet-kabler. Selv om Ethernet-kabler alle ser ens ud; subtile forskelle i kabellens opbygning gør en forskel i, hvor godt det vil udføre. Ethernet-kabler bruger et sæt af fire snoet par kabler og et par RJ-45-stik. Forskellen mellem de mange typer Ethernet-kabler er den type ledning, hvorledes den er bundtet, og den måde, den termineres på med et stik.