Hvordan fungerer et FTP-websted

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Start af serveren

FTP står for File Transfer Protocol. Det er en metode til at sende filer mellem en lokal computer (klient) og server (vært). Et FTP-websted startes, når en systemadministrator udsteder en kommando, der starter et hukommelsesbeboet program eller daemon. Serveren er normalt konfigureret til at acceptere et bestemt antal forbindelser. Filer gemmes på serveren, ligesom de ville være på en normal computer. Systemadministratoren laver en bestemt mappe af filer til rådighed for bestemte brugere eller til offentligheden.

Brugerforbindelse

Brugere skal bruge en FTP-klient til at oprette forbindelse til en FTP-server. De får adgang til FTP-serveren ved at indtaste IP-adressen eller domænenavnet. Hvis FTP-serveren tillader anonyme forbindelser, bliver brugeren automatisk forbundet til en offentlig adgangskatalog. Hvis brugeren har en privat konto, skal han indtaste sit brugernavn og adgangskode.

Forbindelsesmetoder

Der er tre tilslutningsmetoder: aktiv tilstand, passiv tilstand og forlænget passiv tilstand. I aktiv tilstand åbner FTP en dynamisk portforbindelse. I passiv tilstand initierer serveren forbindelsen mellem både IP-adressen og porten. I forlænget passiv tilstand forbinder serveren kun porten og afhænger af tidligere forbindelser for at bestemme IP-adressen. Den standard etablerede FTP-forbindelsesport er nummer 21.

Afsendelse og hentning af filer

Ved tilslutning kan brugere uploade filer til serveren eller downloade filer til deres lokale computere. Filer overføres i ASCII (tekstfiler) eller binære (billeder, programmer, video og lyd) format. Overførsel sker, når en brugerens FTP-klient udsteder kommandoer til FTP-serveren. Kommandoer omfatter LIST (viser filerne i en mappe), STOR (initierer en kommando for at uploade en fil til serveren), RETR (henter eller henter en fil fra serveren) og mange andre. Når brugeren er færdig og afbryder forbindelsen, gør serveren, at forbindelsessporet er tilgængeligt for en anden bruger.

Begrænsninger

En FTP-server drives generelt af root (administrator) brugeren eller som en brugeren oprettet specifikt til FTP.De flere samtidige forbindelser en server gør, jo mere RAM, CPU-effekt og båndbredde den bruger. Derfor kan antallet af forbindelser, en server samtidig kan opretholde, være direkte relateret til serverens strøm og båndbredde. FTP-serveren når den indstillede brugergrænse, alle andre brugere får en adgangsbegrænset fejl. Desuden skal den korrekte port åbnes eller videresendes i begge ender, hvilket betyder at firewalls skal rumme overførsler.