Hvordan virker fjernadgang?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Netværket

For at oprette en forbindelse, der bruger fjernadgang, er det første element, der kræves, et netværk. Typisk bruges fjernadgangen, når et firma opretter et netværk på virksomhedens hovedkvarter eller anden virksomhedsbygning, og en person ønsker at få adgang til netværket fra et andet sted end netstedets fysiske placering. Personen ønsker måske at få adgang til netværket fra en anden bygning, hjemmefra eller mens han rejser over hele landet eller i verden. Netværket skal konfigureres til at være et sikkert netværk, eller netværket vil være åbent og angrebet fra alle områder af hackere.

Netværksadgangsenheden

For at netværket skal tillade fjernadgang, skal der være en computer eller en enhed opsætning, der har den funktion at give den adgang. Denne enhed skal oprette forbindelse til det lokale netværk, der er oprettet. Enheden skal også have mulighed for at oprette forbindelse til et eksternt netværk. Ofte er dette andet eksterne netværk internet, men det kan effektivt være et andet eksternt netværk. Denne enhed er ofte en computer, der anses for at være en gateway-computer eller fjernadgangsserver, og den har normalt mindst to netværkskort, så den kan oprette forbindelse til de to separate netværk.

Fjernklienten

Dette er den computer, der forbinder til netværket. Til brugeren er denne forbindelse ofte helt gennemsigtig. Hovedformålet med fjernadgang er, at fjernbetjeningerne på fjernnetværket (som printere) ser ud til at være normale, lokale enheder på klientcomputeren. Denne klientcomputer skal oprette forbindelse til det eksterne netværk ved hjælp af en opkaldsforbindelse eller anden kommunikationsmetode. Dette gøres ofte af klienten, der blot forbinder til internettet. Klienten bliver derefter konfigureret med adressen til netværksadgangsenheden. Netværksadgangsenheden verificerer, at klientcomputeren er autoriseret til at få adgang til det interne netværk og derefter vil give den pågældende klientcomputer adgang. På klientcomputeren bliver printere, drev eller andre enheder kortlagt og konfigureret, så de ser ud til at være lokale enheder: F.eks. Vil S: -drevet på den lokale maskine faktisk være en fysisk enhed på fjernnetværket, men være tilgængelig som et lokalt drev på klientcomputeren.