Hvordan virker anonyme proxy-servere?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Hvilke proxy'er gør

Intet hemmeligt på internettet. All aktivitet efterlader et spor, som din internetudbyder kan holde styr på. Spammere er også kendt for at spore folks internetforbrug med det formål at sende præcis junk mail til en given kunde. For at omgå disse fakta, vender mange mennesker til anonyme proxy'er --- teknologi, der kan skjule internetaktivitet ved at trække det igennem en anden computer. En proxy er en computer, man forbinder med for at oprette forbindelse til internettet. Det betyder, at din internetudbyder kun ser, at du har forbindelse til proxy-computeren, og de websteder, du besøger, kender dig kun af proxy-computerens IP-adresse. En anonym proxy er en proxy-tjeneste, der lover at holde din identitet hemmelig. > Ikke virkelig anonym Bare fordi din internetudbyder og de websteder, du besøger, ikke kan se, hvad du gør betyder det ikke, at du er virkelig anonym. En given proxy-tjeneste kunne stadig spore aktiviteten hos en bruger. sikker på, at du forstår en proxy's brugsbetingelser, inden du bruger den.

Sikkerhed

Hovedårsagen til, at normale internetbrugere kan være os en anonym proxy, er sikkerhed. For eksempel er forbindelse til et ubeskyttet WiFi-netværk og logge ind på din bankkonto risikabelt; en anonym proxy mindsker risikoen --- netværket ser kun forbindelsen til den anonyme proxy.

Anti-censur

Aktivister rundt om i verden anvender anonyme proxyer til at arbejde rundt offentlige censurprogrammer. For eksempel spredes mange dissidenter i Kina og samler oplysninger ved hjælp af disse proxyer for at undgå den berygtede Great Firewall i Kina.

Undgå juridiske undersøgelser

I forbindelse med en kriminel efterforskning kan embedsmænd anmode om information fra proxy-tjenester samme måde de gør fra internetudbydere. Det er derfor mange vælger at bruge en proxy-tjeneste uden for deres jurisdiktion. For eksempel vil en kinesisk aktivist, der søger at få adgang til information om Tibet, sandsynligvis bruge en proxy-tjeneste baseret i Amerika for at undgå undersøgelser foretaget af kinesiske embedsmænd.

Omkostninger

Der findes en række gratis anonyme proxy på internettet og mange mere der opkræver et mindre gebyr for deres tjenester. Prisen er $5 og op.